Križna jama

TIC Pivka
 • Znamenitosti in zanimivosti
 • Poslovne priložnosti
 • Nastanitev
 • Aktivnosti
 • Kulinarika
 • Dogodki
 • Lokalni izdelki
 • Animacija
 • Znamenitosti v bližini
 • Umetnost in kultura
 • KRIŽNA JAMA – SVETOVNO ZNANA KRAŠKA VODNA JAMA

  Križna jama je svetovno znana kraška vodna jama, katere posebnost so številna podzemna jezera, izjemno najdišče kosti jamskih medvedov in pristna, naravna ohranjenost živali. Temperatura zraka v notranjosti je celo leto +8°C. Jama odvaja vodo iz južnega roba Bloške planote proti vzhodnemu obrobju Cerkniškega polja. Jama je četrta na svetu po številu vrst pravih jamskih živali.

  KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h)

  Za začetni del jame so značilne velike dvorane. Drugi rovi so ponekod prekinjeni s sigastimi čoki ali pa skalami, ponvicami in manjšimi kapniki. Že po nekaj sto metrih v jami ni več svetlobe in obiskovalci nadaljujejo raziskovanje s pomočjo ročnih svetilk. Glavni rov se nadaljuje skozi Veliko dvorano proti kapniku Čimborasu, kjer si lahko obiskovalci ogledajo izjemno zanimivost – razstavljene kosti jamskih medvedov, ki pritegnejo tako s svojo velikostjo kot tudi številčnostjo. Pot se nadaljuje po rovu, ki odvaja vodo iz prvega jezera. S čolnom se podamo na 10 – minutno vožnjo po I. jezeru. Po isti poti se vrnemo do izhoda.

  Ta ogled je primeren za skupine do 60 ljudi.

  S seboj imejte dolge hlače, jopo z dolgimi rokavi in dodatne tople nogavice.

  Za ogled dobite gumijaste škornje in ročno svetilko.

  Zaželjeno je, da ste pred jamo vsaj 15 minut pred začetkom obiska.

  URNIK ZA KRAJŠI OGLED Z VOŽNJO PO I. JEZERU (1-1,15h)

   

  DALJŠI OGLEDI KRIŽNE JAME (3,5-4h)

  Za prave ljubitelje jam si je možno ogledati tudi 3,5-4 urni ogled jame, katero je zagotovo nepozabno popotovanje. Z majhnim čolnom preko 13. jezer se lahko vidi, kako voda teče čez pregrade iz jezerca v jezerce. Pregrade gradi siga, ki se izloča iz dveh potokov, ki pritekata z Bloške planote. Voda zaliva na tleh stoječe kapnike in kapniške skupine, kar daje vtis, da rastejo iz vode (Beneški pristan, Piratska ladja, Orgle, Ris). Potovanje se konča pri Kalvariji, dvorani, bogati s kapniki, katera velja za najlepšo dvorano v Križni jami. Zaradi varovanja jame lahko ta del jame obišče le ena skupina do 4 obiskovalcev na dan, oziroma do 1.000 obiskovalcev letno. Ta obisk je možen le po predhodnem dogovoru.

   

  ALTERNATIVNI OGLEDI

  Krajši ogled z vožnjo po I. jezeru in Medvedji rov (1,5-2h) – ogled je po predhodnem dogovoru mogoč čez celo leto. Ogled vodnega dela do Kristalne gore (6,5-7h) – ogled je mogoč po predhodnem dogovoru v obdobju od oktobra do marca (le do 100 obiskovalcev letno).

  Kontaktni podatki:

  Društvo ljubiteljev Križne jame

  Bloška Polica 7

  1384 Grahovo, Slovenia

  T: +386-41-632-153

  info@krizna-jama.si

  www.krizna-jama.si