Tipične jedi

TIC Pivka
 • Znamenitosti in zanimivosti
 • Poslovne priložnosti
 • Nastanitev
 • Aktivnosti
 • Kulinarika
 • Dogodki
 • Lokalni izdelki
 • Animacija
 • Znamenitosti v bližini
 • Umetnost in kultura
 • V kuhinjah teh krajev je od nekdaj dišalo po raznolikih dišavnicah, ki so jih dodajali juham, mineštram, jedem na žlico, golažem in omakam, rižotam in celo frtaljam (cvrtje).

  Jedi z mesom so bile gostom in domačinom zelo v čislih. Jedi iz mesa so se pripravljale in se še pripravljajo na stotine načinov, polnih močnih okusov, ki so jim jih dajale dišavnice in začimbe.
  Krompir je tukaj redni gost v kuhinji. Pripravljajo ga v zevnici, na župi ali pa zaroštanega. Tudi fižol je v teh krajih priljubljena jed. Z njim pripravljajo matevža, joto, fižolove mineštre in trojko s kavro. Kuhinja je bila od nekdaj polna raznolike zelenjave: zelje, repa, vrzota (ohrovt), kavra (koleraba), špinača, koromač in celo koprive.

  Nekaj tradicionalnih jedi:

  Krompir v zevnci / zevenci / zelnici / zevnci / zivnici
  To jed pripravljajo na več načinov in vsak hvali svoj postopek. Eni skuhajo posebej krompir v kosih in posebej kislo zelje. Oboje dajo na krožnik in zabelijo z ocvirki, poleg ponudijo kuhano svinjino. Toda jed je boljša, če kuhamo krompir v kosih in zelje skupaj. Zelje se kuha nad krompirjem. Ko krompir zavre, dodajo zelje in sol. Krompir med nadaljnjim kuhanjem naredi tanko kožico, saj zaradi kisline zakrkne, je bolj čvrst, se ne razkuha in je bolj okusen. Zevenco odcedijo, na krompir in zelje dodajo sol, poper, česen in ga zabelijo z ocvirki, koščki pancete ali klobase. Na podoben način se lahko pripravi tudi kisla repa.

  Zaroštan krompir

  V slanem kropu skuhane koščke krompirja zabelijo s prežganjem, ki ga pripravijo iz masti, čebule, česna in moke. Dodatek moke jed zgosti, dodatek kisa pa naj bi prispeval k boljšemu okusu.

  Krompir na župi
  Olupljen krompir narežejo na kocke in ga kuhajo v slani vodi. Za okus dodajo peteršilj ali pa luštrek. Ko je kuhan, ga zabelijo, običajno s čebulo in ocvirki ali s pocvrto jetrno klobaso. Jed je lahkotna in na hitro pripravljena.

  Zaroštan fižol
  Na Zgornji Pivki skuhajo fižol z rezinami jabolk. Jed zaroštajo s prežganjem, ki ga pripravijo z maščobo, moko (kruhove drobtinice) in česnom.

  Fižolova juha
  Znana je fižolova župa. Kuhan fižol spasirajo, zabelijo s prežganjem ter zakuhajo domače nudelne, bleke ali druge testenine.

  Matevž
  V slanem kropu skuhajo krompir z veliko česna. Posebej skuhajo fižol v zrnju. Oboje odcedijo, krompir dajo v posodo s fižolom in malo fižolove vode. Vse skupaj dobro pretlačijo in primerno zgostijo. Jed zabelijo s praženo čebulo in ocvirki. Poleg jedo zabeljeno kislo zelje.

  Kavla (koleraba/kavra) ali trojka
  Za to jed so potrebne tri reči: koleraba, krompir in fižol. Podaljšajo jo z rumenim ali rdečim korenjem, peteršiljem, čebulo, česnom in poprom. Fižol pretlačijo, nekaj pustijo celega, za videz. V kuho dodajo vse ostale navedene sestavine. Pravijo, da brez prašiča ni dobre kavre.

  Ječmen/Ješprenj s svinjskim mesom
  Pred kuho ječmen namakajo v vodi. Kuhajo ga v slani vodi, istočasno s kosi suhe svinjine. Fižol kuhajo posebej. Ko je ječmen na tričetrt kuhan, dodajo narezan krompir in po želji tudi korenček. Proti koncu dodajo še skuhan fižol, peteršilj, poper in drugo zelenjavo. Pri zabeli ne rabimo moke.

  Povzeto po knjigi: Knjiga o notranjski kuhinji in drugih rečeh, avtor: dr. Stanislav Renčelj.