Pohodništvo

KROŽNA POT VOJAŠKE ZGODOVINE povezuje Park vojaške zgodovine, podzemno utrdbo Alpskega zidu na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem in vas Narin.

Pot vam bo vzela 4 ure hoje, lahko pa se odločite tudi samo za pohod do utrdbe Alpskega zidu na Primožu (45 min) ali za vzpon na Šilentabor (1 h). Pot je označena s posebnimi smerokazi in markacijami, na delu med Parkom in Primožem pa stoji tudi 10 informativnih tabel, ki opisujejo naravni in vojaškozgodovinsko dediščino območja.

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE

Pot se začne v Parku vojaške zgodovine, muzejsko turističnem središču, ki obiskovalcem ponuja edinstven vpogled v bogato vojaškozgodovinsko dediščino Slovenije s posebnim poudarkom na vojni za obrambo samostojnosti leta 1991. Zbirko tankov, topov in oklepnih vozil dopolnjuje več razstav, največ zanimanja pa zbujata podmornica P-913 Zeta, ki si jo je mogoče ogledati tudi odznotraj, ter nemška vojaška parna lokomotiva 33-110, ki je največji in najtežji eksponat v Parku.

KAVERNA IZ I. SVETOVNE VOJNE

Iz Parka vas po kratkem vzponu pripelje na nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613 m), kjer so med prvo svetovno vojno zgradili sistem strelskih jarkov in izkopali kaverno z namenom usposabljanja enot, ki so se pripravljale na boj na soškem bojišču.

UTRDBA ALPSKEGA ZIDU NA PRIMOŽU

S Kote 110 vas stara vojaška cesta pripelje na vrh Primoža (718 m), kjer se nahaja mogočna podzemna topniška utrdba Alpskega zidu. Dolžina rovov je približno 500 m, v notranjosti pa so ohranjeni bojni položaji, skladišča streliva in bivalni prostori. V notranjost utrdbe se lahko po predhodni najavi sprehodite z vodnikom.

Hrib ima že od nekdaj pomemben strateški položaj, saj je z vrha lepo vidna vsa Pivška kotlina. Na njem je že v predantični dobi stalo pomembno utrjeno naselje, do druge polovice 18. Stoletja pa je na njem stala cekvica sv. Primoža in Felicijana. V zadnjih letih je Primož dobro obiskan posebej zaradi energetskih točk, ki se nahajajo na samem vrhu in tik ob njem.

 

ŠILENTABOR

S Primoža se pot spusti v dolino Dule, kjer naj bi po izročilu potekala stara rimska cesta, nato pa se začne blag vzpon do Šilentabra (715 m). Z vrha, kjer je nekoč stal največji utrjen kompleks na Slovenskem, je čudovit razgled na okolico. Šilentabor je bil poseljen že v prazgodovini in rimski dobi, mogočna utrdba pa je bila sezidana v času turških vpadov. Na Šilentabru se nahaja tudi stara cerkev sv. Martina z ostanki poznoantične apside  in fresk iz 15. stoletja.

NARIN

Od tu se pot spusti proti turistični vasi Narin, kjer si lahko zaključene skupine ogledajo prikaz nekaterih kmečkih običajev in okusijo razne domače dobrote.

Zgibanka Krožna pot vojaške zgodovine

Vabljeni tudi na pohod na okoliške hribe: https://parkvojaskezgodovine.si/tic-pivka/aktivnosti/planinarjenje/