O muzeju

Park vojaške zgodovine je muzejsko in doživljajsko središče, ki nastaja na območju starih italijanskih kasarn v Pivki. Osnovni cilj projekta je na podlagi bogate vojaško-zgodovinske dediščine tega območja osnovati razgibano turistično središče, ki je namenjeno izobraževanju, raziskovanju in izjemnim doživetjem. Park vojaške zgodovine je rezultat močne volje ljubiteljev vojaškozgodovinske zapuščine v občini Pivka in na Ministrstvu za obrambo Republike Slovenije ter občinske uprave v Pivki, ki je v svoji vojaški dediščini prepoznala velik razvojni potencial.

S Parkom vojaške zgodovine upravlja Javni zavod za upraljanje dediščine in turizem Pivka, katerega ustanoviteljica je Občina Pivka.

PREDSTAVITEV OGLEDA

Osrednji objekt Komanda
Paviljon A
Paviljon B
Paviljon C
Plato

KRONOLOGIJA

September
Slovenski obrambni minister dr. Anton Grizold in župan občine Pivka Robert Smrdelj podpišeta pogodbo, po kateri naj bi kompleks nekdanjih vojašnic v Hrastju v naslednjih desetih letih prešel v upravljanje Občine Pivka, ta pa ga bo v tem času uredila za postavitev muzejske zbirke oklepnih in artilerijskih vojaških sredstev.

September
Minister za obrambo Karel Erjavec odpre 1. paviljon s tankovsko-artilerijsko zbirko z najdragocenejšimi primerki tankov iz zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske. Upravljanje in trženje zbirke prevzame Postojnska jama turizem d.d., ki se v letu 2008 preoblikuje v Turizem Kras d.d. V 1. muzejskem paviljonu se odpre muzejska trgovina.

Februar
Začetek evropskega projekta Prekrižane meje, v katerem sodelujejo občina Pivka, Bistrica in hrvaška Klana s skupnim ciljem, da se večtisočletna vojaška dediščina teh krajev izkoristi za razvoj turistične ponudbe. Z evropskim denarjem bo v Parku vojaške zgodovine prenovljen objekt Komanda, v katerem bo nov turistično-informacijski center, multivizijska dvorana in razstavni prostor na temo večtisočletne dediščine Pivške kotline.

Maj
Odprtje poti do Utrdb Alpskega zidu (projekt Prekrižane meje), ki se začne pri 1. paviljonu s tankovsko-artilerijsko zbriko in vodi preko železniške proge Pivka-Reka, opuščenega vojaškega poligona na koti 110 in nato zlagoma do Primoža nad Pivko (718m), kjer je italijanska podzemna utrdba. V tem času se z očiščenjem stare tankovske steze odpre tudi povezava proti Šilentabru in turistični vasi Narin. Konec maja se odprte tudi razstava Tank je bunker in Grobnica.

Julij
Občina Pivka na razpisu neposrednih regionalnih spodbud za urejanje infrastrukture v Parku vojaške zgodovine pridobi 585.000 € iz Evopskega sklada za regionalni razvoj. Občina se zaveže, da bo do leta 2009 vzpostavila skupne in povezovalne prostore v poslopju Komanda, obnovila 2. paviljon za tankovsko artilerijsko zbirko, na novo zgradila vodovod po kompleksu in uredila parkirišče.

September
Park vojaške zgodovine pripravi prvo večjo prireditev, ki je ena izmed vrhuncev projekta Prekrižane meje. Spopad med zavezniško in nemško vojsko privabi skoraj 5000 ljudi. Tankovsko-artilerijsko zbirko je v prvem letu obiskalo 12.000 ljudi!

Maj
Otvoritev objekta Komanda, kjer se nahaja osrednji informacijski center Pivke, muzejska trgovina, uprava Parka vojaške zgodovine ter razstava in multimedijska predstavitev z imenom Regio Carsica Militaris.

September
Otvoritev II.paviljona tankovsko artilerijske zbirke.
Festival vojaške zgodovine posvečen 90-letnici prve svetovne vojne.

September
Festival vojaške zgodovine posvečen 200-letnici francosko-avstrijskih voj in posledično ustanovitvi Ilirskih provinc.

September
Izgradnja osrednjega parkirišča v Parku vojaške zgodovine Pivka.

Marec
Podpis dogovora o skupni izvedbi projekta “Muzejsko depojski kompleks Pivka”.

April
Muzejsko zbirko Parka vojaške zgodovine obogati diverzantska podmornica P-913.

September
Podmornico P-913 se odpre za obiskovalce. Ogledi notranjosti so vodeni.

Junij
Park vojaške zgodovine je bogatejši za izjemen muzejski eksponat – helikopter Gazela TO-001 Velenje, ki predstavlja prvi letalnik Slovenske vojske in je izrednega pomena za slovensko vojaško zgodovino.

September
V Parku poteka šesti Festival vojaške zgodovine, katerega osrednji dogodek je odprtje razstave »Oklep svobode«, ki prikazuje vojaško pomoč ZDA Jugoslaviji v 50-ih letih 20. stoletja, ter premiera kratkega filma »Ameriška pomoč Jugoslaviji« v produkciji POP TV. Slavnostna govornika na prireditvi sta minister za obrambo RS Aleš Hojs in ameriški veleposlanik, njegova ekscelenca Joseph A. Mussomeli.

December
Park vojaške zgodovine beleži rast obiska muzejskega središča. Park letno obišče preko 25.000 obiskovalcev. Vodstvo Parka prične z operacijo »Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine«, ki predstavlja izjemno pomembno investicijo in nadgradnjo že obstoječega muzejsko turističnega središča. Celotna operacija, ki se financira iz evropskih sredstev, zajema obnovo vseh objektov in infrastrukture, izgradnjo novega paviljona za tankovsko in letalsko zbirko ter izgradnjo ustreznih parkirišč. Večji del objektov bo namenjen predstavitvi slovenske vojaške zgodovine s poudarkom na slovenski osamosvojitveni vojni.

Marec
Minister za obrambo RS Aleš Hojs in župan občine Pivka Robert Smrdelj podpišeta pogodbo o brezplačnem prenosu nekdanje vojašnice v Pivki s pripadajočimi zemljišči in objekti ter muzejskimi eksponati na občino Pivka.

Junij
V Park vojaške zgodovine prispe nov, dragocen eksponat, reaktivni lovski bombnik »F-84G Thunderjet«. Letalo je v 50-ih letih prejšnjega stoletja prejelo Jugoslovansko vojno letalstvo kot del ameriške vojaške pomoči.

Julij
Park vojaške zgodovine obišče predsednik RS Borut Pahor, ki kot častni gost in slavnostni prisostvuje na slovesnosti ob odprtju muzejske postavitve prvega letala v zbirki, letala »F-84G Thunderjet«.

 

Maj
Predsednik države RS g. Borut Pahor in župan Občine Pivka postavita temeljni kamen za nov paviljon in s tem naznanita začetek izvajanja operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine.

Junij
Zbirko obogati jurišno letalo OREL/ IAR 93 VULTUR.

September
Zaključek operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine – 1. faza. Odpre se nov paviljon z več kot 2.000 m2 novih razstavnih površin.

December
Zaključek operacije Celovita ureditev kompleksa Park vojaške zgodovine – 2. faza.

Maj

Prihod nemške vojaške parne lokomotive 33-110 iz Štanjela v Park vojaške zgodovine.

PARK VOJAŠKE ZGODOVINE PIVKA
Kolodvorska cesta 51
6257 Pivka
Slovenija
+386 (0)31 775 002