Agencija Zeleni kras

TIC Pivka
 • Znamenitosti in zanimivosti
 • Poslovne priložnosti
 • Nastanitev
 • Aktivnosti
 • Kulinarika
 • Dogodki
 • Lokalni izdelki
 • Animacija
 • Znamenitosti v bližini
 • Umetnost in kultura
 • 5 IDEJ ZA IZLET NA ZELENI KRAS

  Destinacija Zeleni kras je ena izmed najbolj razgibanih pokrajin v Sloveniji. Vsem, ki uživate v preživljanju časa v naravi in odkrivanju skritih kotičkov, ponuja številne možnosti za dnevne in večdnevne izlete. V nadaljevanju vam predstavljamo 5 idej za vikend izlet na Zeleni kras.

  Za raziskovalce naravnih znamenitosti

  Dan pričnete z obiskom Rakovega Škocjana in Cerkniškega jezera. Ta dva kraška bisera že stoletja navdušujeta obiskovalce iz vsega sveta in omogočata pristno doživetje kamnite pokrajine. V času, ko je Cerkniško jezero polno vode, si lahko izposodite kanu in zaveslate po največjem presihajočem jezeru V Evropi ali pa si z izposojo kolesa ogledate ta fenomen iz označenih kolesarskih poti, ki so primerne za vse obiskovalce, tudi družine z malimi otroki. Na Cerkniškem jezeru ne izpustite obiska muzeja Jezerski hram, kjer lahko s pomočjo žive makete spoznate, kako jezero nastaja in presiha. Med vikendi potekajo na Cerkniškem jezeru tudi zanimiva vodena doživetja v sklopu tematskih vikendov Notranjskega regijskega parka.

  Po okrepčilu z domačo notranjsko hrano na eni izmed lokalnih turističnih kmetij in gostiln si oglejte Križno jamo, ki slovi kot ena izmed najlepših vodnih jam na svetu. Ogled te kraške jame poteka s svetilkami, globoko pod zemeljskim površjem pa boste videli nahajališča kosti jamskih medvedov in smaragdna podzemna jezera. Po prvem se boste popeljali tudi s čolnom.


  Za pohodnike, ki iščete svojo naslednjo pohodno pot

  Destinacija Zeleni kras je prepredena s potmi, ki vodijo od visokih kraških planot do rečnih dolin mimo presihajočih jezer. Vrhovi Snežnika, Nanosa, Sv. Trojice in Slivnice ponujajo odlične poglede od Alp do Jadranskega morja in Tržaškega zaliva. Za pohodnike, ki iščete daljše pohodne poti, so primerne Kettejeva pešpot (19 km), Krpanova pot na Blokah (24 km), Pot dediščine Loške doline (Velika Krpanova pot (100 km) in Via Dinarica Slovenija (160 km), ki vas bodo popeljale po najzanimivejših kotičkih naše regije.


  Trio kraških znamenitosti

  Obiščite pokrajino izjemnega naravnega in kulturnega bogastva ter pomembne strateške lege! Oglejte si tri izmed najpomembnejših znamenitosti kraškega sveta: Park Škocjanske jame, Kobilarno Lipica in Park vojaške zgodovine.

  Ob obisku ene izmed treh destinacij prejmete kupone, s katerimi lahko pri nakupu vstopnic na preostalih dveh točkah v roku treh mesecev uveljavljate 15-odstotni popust.

  Park vojaške zgodovine ni le največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji, Park je tudi edini evropski vojaški muzej, kjer najdete vse od najstarejših lokov do izjemne zbirke tankov in vojaških letal, nemško vojaško lokomotivo iz II. svetovne vojne, za vrhunec pa še podmornico, ki si jo lahko ogledate tudi odznotraj. Bele lipicanske kobile in njihova temna žrebeta, predstava Lipiške šole klasičnega jahanja, romantična vožnja s kočijo po najlepših drevoredih in prijeten sprehod do zgodovinskega jedra. To so doživetja, ki vsako leto navdušijo na tisoče obiskovalcev Kobilarne Lipica. Park Škocjanske jame leži na matičnem Krasu, najlepši del Parka predstavlja splet enajstih jam, udornic, ponorov, ki jih poznamo pod skupnim imenom Škocjanske jame. Te so najpomembnejši podzemni pojav na Krasu in v Sloveniji, prav tako pa po mnenju mednarodne strokovne javnosti sodijo med najlepše bisere na Zemlji. Od leta 1986 so vpisane na Unescov seznam svetovne dediščine in so še vedno edina slovenska znamenitost, ki je na tem seznamu vpisana kot naravna dediščina.

  Za vse, ki radi raziskujete muzeje

  Obiščite Muzej krasa v Postojni, ki je prvi muzej v Sloveniji s certifikatom Green Key. Zanimive razstave vas popeljejo od nastanka krasa do življenja v tej prepišni pokrajini. Otroci bodo uživali v prilagojenih igralnih kotičkih, kjer se bodo spremenili v prave jamarje in raziskovalce gradov ter se naučili zanimive stvari o svetu, ki nas obdaja.

  V gradovih Predjama, Snežnik in Prem se obiskovalci podajte v preteklost in doživite življenja graščakov na poseben način. Vsak izmed gradov je poseben in vam predstavi zgodbe preteklosti na zanimiv način. V Predjami spoznajte zgodbe največjega jamskega gradu na svetu in neustrašnega Erazma Predjamskega, na gradu Snežnik si oglejte najbolje ohranjeno notranjo opremo v slovenskih gradovih, v prostorih gradu Prem pa spoznajte dvorce in gradove doline reke Reke in življenje v njih.


  Preživite dan na podeželju

  Dan na podeželju je prava izbira za vse, ki bi radi preživeli kvaliteten čas v naravi z vašimi najdražjimi. Obiščete lahko izbrane turistične kmetije, kjer boste poleg dobre hrane stopili v stik z domačimi živalmi in uživali v degustaciji lokalnih dobrot. Poleg kolesarskih poti, ki povezujejo podeželje to skriva številne druge možnosti za doživetja v naravi: opazovanje ptic, fotografiranje naravnih motivov, opazovanje živali od rjavega medveda do najmanjšega metuljčka.

   

  Če potrebujete idejo za vaš naslednji izlet, nam pišite na info@zelenikras.si, z veseljem vam bomo brezplačno pripravili predlog, ki bo prilagojen vašim potrebam.

  Več na www.zelenikras.si.