Hiša kulture v Pivki

Hiša kulture v Pivki je osrednja galerija na področju sodobne vizualne umetnosti med Ljubljano in Koprom.

Zgodba Hiša kulture se začenja leta 1998, ko je skupina ustvarjalcev naselila prazne prostore v centru Pivke in jih uredila tako, da omogočajo širok spekter kulturnega delovanja. V njih se je začel odvijati program, ki je pokrival celotno polje sodobne urbane kulture, eno od žarišč delovanja pa je bila vseskozi galerija. Nova ekipa, ki je prevzela Hišo kulture leta 2013, je galerijski program postavila v ospredje, ga začela razvijati in nadgrajevati z različnimi podpornimi programi. Danes programi Hiše kulture predstavljajo sodobno vizualno umetnost, s poudarkom na nekonvencionalnih in progresivnih avtorskih pristopih. Pri oblikovanju programov so naša vodilna načela aktualnost, kritičnost, svoboda.

V osrednjih galerijskih prostorih so od oktobra do maja na ogled razstave tekoče produkcije slovenskih vizualnih umetnic in umetnikov, od junija do septembra pa pregledne, tematske ali problemske skupinske razstave. V Erikovi sobi je vse leto na ogled stalna zbirka grafičnih del in umetniških publikacij.

Galerija je odprta v torek, sredo, četrtek od 10.00 do 13.00 in v petek od 14.00 do 17.00 v času trajanja razstav.

 

KONTAKT:

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka

hkpivka@gmail.com

hisakulturepivka.com
fb.com/galerijahisakulturepivka
instagr.am/hisakulturepivka

 

Razstava v oktobru:

Vabimo vas k obisku razstave Helene Tahir z naslovom odtisi/vtisi/zapisi, ki bo na ogled od 6. do 23. oktobra 2020 v času odprtosti galerije.

Helena Tahir: odtisi/vtisi/zapisi

6. – 23. oktober 2020

Kustosinja razstave: Mojca Grmek

 

Helena Tahir je umetnica najmlajše generacije, ena redkih, ki se osredotoča na raziskovanje izraznih možnosti klasičnih grafičnih tehnik, še posebej linoreza. Njene grafike nastajajo skozi dolgotrajen proces dela, ki se začne z izjemno dodelano risbo, polno prefinjenih detajlov, nadaljuje z izdelavo matrice s pomočjo različnih tehnik (npr. frotaža) ter zaključi z odtisom, ki nastane kot kolaž različnih delov iste matrice ali več matric. Končni rezultat tega procesa je grafika na papirju ali filcu, ki učinkuje kot gostobesedna vizualna pripoved; njena vsebina se gledalcu razkriva postopno, preko simbolike, asociacij in aluzij, ki nagovarjajo njegovo nezavedno. Kompleksen proces nastajanja grafike se torej zrcali v njeni percepciji in interpretaciji.

Na tokratni razstavi je to razmerje še posebej poudarjeno; umetnica namreč svojo izkušnjo telesne multimodalnosti pri ustvarjalnem procesu gledalcu predstavi tako, da percepcijo grafike spremeni v večdimenzionalno izkušnjo, ki ni samo vidna, pač pa tudi otipna in slušna. V ta namen izbrane grafike na filcu v galeriji predstavi brez okvirjev in ob spremljavi zvoka, v katerem lahko slišimo sledi ustvarjalnega procesa. S tem želi preseči razosebljenje, zanikanje osebne (telesne) izkušnje tako v umetniškem ustvarjanju kot v percepciji, obenem pa gledalcu odpreti vpogled v poetičnost grafičnega procesa.

Helena Tahir (1992) je zaključila dodiplomski študij grafike in podiplomski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V času študija se je izpopolnjevala na Faculty of Fine Arts v Portu in na Hochschule für Grafik und Buchkunst v Leipzigu. Svoje delo je predstavila na več samostojnih razstavah, med drugim v Lamutovem salonu v Kostanjevici na Krki (2018) in Mednarodnem grafičnem centru v Ljubljani (2020), ter številnih skupinskih predstavitvah v Sloveniji in tujini. Živi in dela na Jesenicah in v Ljubljani.