Hiša kulture v Pivki

Hiša kulture v Pivki je osrednja galerija na področju sodobne vizualne umetnosti med Ljubljano in Koprom.

Zgodba Hiše kulture se začenja leta 1998, ko je skupina mladih naselila prazne prostore v središču Pivke in jih uredila tako, da omogočajo širok spekter kulturnega delovanja. V naslednjih petnajstih letih se je v njih odvilo več sto dogodkov z različnih kulturno-umetniških področij, ena od osrednjih dejavnosti pa je bila vseskozi galerijska. Leta 2013 je Hišo kulture prevzela nova ekipa, ki je galerijski program razširila na celotno področje sodobne vizualne umetnosti in ga nadgradila z različnimi podpornimi programi (ustvarjanje v grafičnem ateljeju, oblikovanje stalne zbirke umetniških del, kulturna vzgoja). Danes programi Hiše kulture predstavljajo sodobne tokove v umetnosti, s poudarkom na nekonvencionalnih in progresivnih avtorskih pristopih. Pri oblikovanju programov so naša vodilna načela aktualnost, kritičnost, svoboda.

V osrednjih galerijskih prostorih so od oktobra do maja na ogled samostojne razstave vizualnih umetnic in umetnikov, predvsem mlajše generacije, od junija do septembra pa tematske, študijske ali pregledne skupinske razstave. V Erikovi sobi je vse leto na ogled stalna zbirka grafičnih del in umetniških publikacij.

Galerija je odprta vsak torek in četrtek od 12.00 do 17.00 in po dogovoru (031 768 427) v času trajanja razstav.

 

KONTAKT:

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka

hkpivka@gmail.com

hisakulturepivka.com
fb.com/galerijahisakulturepivka
instagr.am/hisakulturepivka

 

Razstava v januarju:

Nevena Aleksovski: Diskrepanca

4. – 25. januar 2019

otvoritev: 4. januar ob 19h

 

Nevena Aleksovski se v svojem umetniškem delu ukvarja z relacijami, ki oblikujejo človeško izkušnjo – med intimnim in javnim, iracionalnim in racionalnim, imaginarnim in realnim… – ter neskladji in nasprotji, ki se v teh relacijah pojavljajo. V tem okviru se osredotoča na posameznika, posameznico in njuno intimno, čustveno doživljanje sveta, ki ga spričo omenjenih diskrepanc prepreda občutje melanholije, odtujenosti in absurda.

Vse to se v njenem delu odraža v minimalističnem in fragmentiranem likovnem izrazu, očiščenem vsakršnih odvečnih informacij. V njem prevladuje stilizirana risba fragmentov človeških teles, arhitektur, rastlinja in predmetov, ki lebdijo v brezprostorju, dopolnjujejo pa jih abstraktni grafizmi in črtasti vzorci. V zadnjem času risbo nadgrajuje tudi barva in/ali kolaž iz najdenih sintetičnih materialov, detajlov fotografij s spleta in izrezov umetničinih starejših del.

Kot je za umetnico značilno, tudi na tokratni razstavi predstavlja svoja dela v kompoziciji, ki jo dopolnjujejo intervencije na stenah galerijskega prostora kot njen integralni del. Celota, ki nastane na ta način, je prostorsko in časovno omejena z vsakokratno razstavo, zato jo je mogoče razumeti kot neko novo, začasno umetniško delo, s katerim umetnica izraža predvsem fluidnost, nestalnost in efemernost življenja tukaj in zdaj.

Nevena Aleksovski (1984) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji umetnosti v Novem Sadu in magistrirala iz kulturologije na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Deluje na področju risbe, slikarstva, ilustracije in umetniških zinov. Svoje delo je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in tujini. Za svoj umetniški zin je leta 2016 prejela glavno nagrado v sklopu mednarodnega poziva ZINE VITRINE dvatwozwei. Živi in dela v Ljubljani.