Hiša kulture v Pivki

Hiša kulture v Pivki je osrednja galerija na področju sodobne vizualne umetnosti med Ljubljano in Koprom.

Zgodba Hiše kulture se začenja leta 1998, ko je skupina mladih naselila prazne prostore v središču Pivke in jih uredila tako, da omogočajo širok spekter kulturnega delovanja. V naslednjih petnajstih letih se je v njih odvilo več sto dogodkov z različnih kulturno-umetniških področij, ena od osrednjih dejavnosti pa je bila vseskozi galerijska. Leta 2013 je Hišo kulture prevzela nova ekipa, ki je galerijski program razširila na celotno področje sodobne vizualne umetnosti in ga nadgradila z različnimi podpornimi programi (ustvarjanje v grafičnem ateljeju, oblikovanje stalne zbirke umetniških del, kulturna vzgoja). Danes programi Hiše kulture predstavljajo sodobne tokove v umetnosti, s poudarkom na nekonvencionalnih in progresivnih avtorskih pristopih. Pri oblikovanju programov so naša vodilna načela aktualnost, kritičnost, svoboda.

V osrednjih galerijskih prostorih so od oktobra do maja na ogled samostojne razstave vizualnih umetnic in umetnikov, predvsem mlajše generacije, od junija do septembra pa tematske, študijske ali pregledne skupinske razstave. V Erikovi sobi je vse leto na ogled stalna zbirka grafičnih del in umetniških publikacij.

Galerija je odprta v torek, sredo, četrtek od 10.00 do 13.00 in v petek od 14.00 do 17.00 v času trajanja razstav.

 

KONTAKT:

Društvo Hiša kulture v Pivki
Snežniška cesta 2
6257 Pivka

hkpivka@gmail.com

hisakulturepivka.com
fb.com/galerijahisakulturepivka
instagr.am/hisakulturepivka

 

Razstava v septembru:

Marko Šajn: Izgubljen v prostoru

6. – 27. september 2019

otvoritev: 6. september ob 19h

 

Marko Šajn je vizualni umetnik najmlajše generacije, ki deluje na področju grafičnega oblikovanja in umetniških publikacij, v slikarstvu pa se šele uveljavlja. Izhodišče njegovega ustvarjanja je vseskozi risba, ki jo razume kot najbolj pristen način umetniškega izražanja, in to velja tudi za njegovo slikarstvo. V preteklem obdobju, ko se je posvečal pretežno abstrakciji, je podobo gradil s kombiniranjem stilizirane risbe in barvnih ploskev, izpeljanih iz osnovnih geometrijskih oblik, pri tem pa kot dodatni element pogosto uporabljal vzorec in občasno tudi prepoznavne figuralne motive.

V zadnjem času se vse bolj posveča izbranim figuralnim motivom. V ospredju njegovega zanimanja je stilizirana človeška figura, ki jo skuša prikazati s čim manj potezami in barvnimi ploskvami, a pri tem še vedno ohraniti osnovno formo in občutek gibanja. Sprva je figura postavljena v prostor, ki ga označuje le nekaj osnovnih elementov, denimo meja horizonta ali luknja v tleh, kasneje pa tudi ti osnovni zaznamki prostora izginejo. V najnovejši seriji slik, predstavljeni na tokratni razstavi, umetnik stopi korak naprej v tej smeri, saj v njej raziskuje razmerje med figuro in prostorom, ki je ekvivalenten platnu. Figura, ki nastopa na teh slikah, je skrajno stilizirana, celo tipizirana, saj se povsod pojavlja brez obraznih potez, z enako pričesko in v enakih oblačilih. Postavljena je na monokromno rožnato ozadje v različnih telesnih položajih, iz katerih lahko razberemo, da skuša vzpostaviti odnos z robom platna. Umetnik nam z naslovom razstave Izgubljen v prostoru ne sporoča nič več in nič manj kot to (kar je tudi osnovna ideja serije), podrobnosti o tem, kdo je figura, kaj je prostor in kakšno je njuno razmerje, pa prepušča interpretaciji vsakokratnega gledalca.

Marko Šajn (1990) je leta 2011 vpisal študij slikarstva in grafike na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Od leta 2016 deluje kot samostojni grafični oblikovalec. Ustvarja na področju slikarstva, umetniških publikacij in grafičnega oblikovanja. Dejaven je v Hiši kulture v Pivki ter v okviru risografskega kolektiva Riso Paradiso v Ljubljani. Živi in