Kolesarske poti

Pivška kotlina je idealna destinacija za kolesarje vseh vrst, saj omogoča tako družinsko kolesarjenje po dnu kotline kot vzpone in spuste iz vrhov kot so Snežnik, Nanos in Sv. Trojica. Po Pivški kotlini in širše je v okviru Mountain Bike Parka Notranjska speljanih 7 kolesarskih poti različnih težavnosti.

JUNIOR

Ta krožna pot je primerna predvsem za najmlajše. Pelje po okolici mesta Postojna z vmesnimi postanki v vasicah, pri cerkvah in na športnem letališču, kjer se lahko tudi okrepčate ali poletite z letalom. V Stari vasi si lahko ogledate nekdaj zelo obiskano božjo pot, cerkev sv. Antona Padovanskega, pri vasi Zalog pa cerkev sv. Danijela s papeževim križem, ki spominja na obisk papeža Janeza Pavla II. leta 1996.

JAMSKA

Jamska proga nas popelje po čudežni deželi krasa – skozi 5 večjih oz. bolj znanih jam v okolici Postojne: svetovno znano Postojnsko jamo, v notranjost katere nas popelje jamski vlak; le dobrih 500 m dolgo, a prečudovito Otoško jamo; jamo pod Predjamskim gradom, kjer se med drugim lahko udeležite katerega izmed programov podzemnih pustolovščin (omejeno število ljudi je 10), in s predorom povezani Pivko in Črno jamo. Ljubiteljem starih zgodb priporočamo ogled majhnih cerkvic ob poti; tistim, ki si poleg kolesarjenja želite še dodatne športne aktivnosti, pa igranje košarke, odbojke na mivki, tenisa ali kopanje v bazenu v avtokampu Pivka jama. Ogled nekaterih izmed jam je možen le po predhodnem dogovoru.

GRAJSKA

Proga nas popelje v čas srednjega veka, ko so se vitezi borili za svoje izbranke. Poteka skozi številne vasice in cerkvice, na njej pa lahko obiščemo kar tri srednjeveške gradove (grad Prestranek, grad Orehek, Predjamski grad), ruševine nekoč mogočnega baročnega gradu Haasberg in Ravbarjev stolp, edini ohranjen ostanek nekdanjega Malega gradu. Pot si lahko popestrimo še z obiskoma Planinske jame in jame pod Predjamskim gradom, ježo ali opazovanjem dreserjev konj na gradu Prestranek, enournim pohodom na hrib Sv. Lovrenc ali opazovanjem ptic v Unški koliševki, eni izmed treh najbolj priljubljenih lokacij za opazovanje ptic v Sloveniji.

DEŽELA PRESIHAJOČIH JEZER

Ta kolesarska proga pelje preko Javornikov na pivško stran, kjer je pokrajina dosti bolj odprta in neporaščena. Iz gozdnega območja preidemo v deželo, ki spominja na Istro. Poleg majhnih vasi, kjer se zdi, da se je čas ustavil, in številnih cerkva, pokrajina navdušuje predvsem s pivškimi presihajočimi jezeri. Najbolj znani sta Petelinjsko in Palško jezero, kjer lahko opazujemo ptice in, če imamo srečo, tudi divjad. Na poti se lahko sprostimo ob ježi na gradu Prestranek ali na panoramskem poletu s športnega letališča pri Postojni.

VELIKI JAVORNIK

Proga pelje na najbolj znani vrh Javornikov – Veliki Javornik (1268 m), kjer se začne spust proti smučarskemu centru Kalič. Specialisti v downhillu se lahko naužijejo adrenalina na strmi t. i. medvedovi poti. To je gozdna pot, ki je na enem delu izredno strma, po vrhu hribovja pa položna. Navdušuje z različnimi tipi gozda in prečudovitimi razgledi, če pa imamo srečo, lahko za trenutek občudujemo tudi katero izmed tu domujočih divjih živali (srna, jelen, divji prašič, medved).

 SVETA TROJICA

Proga vodi na eno izmed najlepših razglednih točk v Pivški kotlini, na Sveto Trojico (1106 m), kjer je nekoč stala istoimenska cerkvica. Sledi strm spust na pivško stran. V Slavini se ustavimo v cerkvi sv. Marije, kamor je bil prenesen oltar iz cerkvice sv. Trojice. Cerkev v Slavini je bila nekoč glavna župnija v tem okraju (večja od Postojnske). Še danes ljudje prihajajo semkaj po zgodovinske podatke za izdelavo družinskih dreves. Pot si lahko popestrimo še z ježo ali opazovanjem dreserjev konj na gradu Prestranek.

POSTOJNA

Proga nas popelje po obronkih občine Postojna. Na poti si lahko oddahnemo v miru Unške koliševke, ki je ena izmed treh glavnih opazovalnic ptic v Sloveniji; si ogledamo ostanke gradu Haasberg pri Planini in Predjamski grad (možnost izbire med različnimi podzemnimi pustolovščinami), se sprostimo v wellness centru Mirjam in okrepčamo z domačo hrano na turistični kmetiji Hudičevec ali pizzeriji Avio Pub na letališču. Tukaj se lahko po predhodnem dogovoru odpravimo na panoramski polet. Pot si lahko popestrimo še z opazovanjem dreserjev konj na gradu Prestranek. Ves čas vožnje nas spremljajo odmaknjene vasice z značilnimi cerkvami in obcestni križi.

CERKNIŠKO JEZERO

Ta proga vodi preko Javorniškega pogorja do največjega presihajočega jezera v Sloveniji – Cerkniškega jezera. Privoščite si lahko kopanje v neokrnjeni naravi, vožnjo z lojtrnikom ali domačo hrano v eni izmed odprtih turističnih kmetij. Na svoj račun bodo prišli tudi ribiči, opazovalci ptic in divjadi ter botaniki. Na poti nazaj v Postojno obiščemo še krajinski park Rakov Škocjan, kjer lahko sledimo krožni naravoslovni poti, ki nas seznani z vsemi naravnimi lepotami parka, ali pa se samo osvežimo v potoku Rak in okrepčamo na vrtu bližnjega gostišča.

NANOS

Proga pelje v gozdove planote Nanosa in se pred Suhim vrhom spusti nazaj v dolino do furmanskega naselja Razdrto in turistične kmetije Hudičevec. V Razdrtem si lahko privoščimo sprostitev v bazenu, savni ali na masažni mizi v wellness centru Mirjam, medtem ko nas na turistični kmetiji v Hudičevcu pričakajo z odličnimi domačimi jedmi. Pot nas pelje mimo kamnoloma v Lažah in vasi Slavina, kjer je bila nekdaj glavna župnija, danes pa se v mogočni cerkvi sv. Marije nahaja oltar, prenesen iz Sv. Trojice. Na gradu Prestranek se lahko ustavimo ob ježi in okrepčilu ali pa le opazujemo dreserje konj pri delu. Za bolj vzdržljive je možen vzpon do Suhega vrha (najvišji vrh Nanosa 1313 m), od koder se odpira lep razgled na Postojnsko in Pivško dolino.

MEDVEDOVA DEŽELA

Proga vodi po Javorniško-Snežniškem gozdnem masivu, kjer še vedno prebivajo volk, ris in rjavi medved. Na tej dvodnevni turi se zavemo svoje majhnosti, saj prečkamo največje neposeljeno gozdno območje v Srednji Evropi. Na Mašunu lahko večerjamo in pred spanjem vržemo še partijo balinanja. Naslednji dan se podamo do turističnega naselja Sviščaki in nato mimo enega najlepših vrhov na Notranjskem (Snežnik), kjer se precej približamo hrvaški meji. Sledi ogled pravljičnega gradu Snežnik in polharskega muzeja. Nato se podamo na cerkniško ter prevozimo nekaj deset kilometrov ob robu Cerkniškega presihajočega jezera, kjer lahko opazujemo domovaje mnogih vodnih ptic in živali. Tu je doma rjavi kosmatinec, ki se rad sladka z jagodami in obožuje zimsko spanje.