Komanda

OBJEKT KOMANDA

Pred vhodom v objekt Komanda stoji spomenik, ki pričuje o dogodku, ki je to vojašnico vpisal v nacionalno vojaško zgodovino. 26. junija 1991, na t.i. »Dan prej« so namreč iz te vojašnice na ceste zapeljali prvi tanki Jugoslovanske armade in s tem začeli agresijo na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo.

Komanda je nekdanji poveljniški objekt vojašnice, danes pa se v pritličju objekta nahaja informacijski center Parka vojaške zgodovine, muzejska trgovina Magazin in restavracija Kantina.

Stopnišče krasi razstava vojaških topografskih kart slovenskega ozemlja v 20. stoletja. V Komandi je obiskovalcem na ogled tudi edinstvena stalna razstava o razvoju lokostrelstva skozi zgodovino. Stalne razstave zaokrožuje razstava Do pekla in nazaj, ki je posvečena padlim zavezniškim letalom med drugo svetovno vojno nad slovenskim ozemljem ter njihovemu reševanju s strani domačinov in partizanov.  V Komandi najdete tudi zanimive občasne in gostujoče razstave.

Stalna razstava “Enigma – skrivnostno zakulisje vojne”

Verjetno nobena naprava, povezana z drugo svetovno vojno, skoraj 80 let po njenem koncu, ne vzbuja tolikšnega zanimanja in ne razburja domišljije v tolikšni meri kot nemški šifrirni stroj Enigma. O njej so napisane brezštevilne knjige, strokovni in poljudni članki, posnetih je kopica dokumentarnih ter igranih filmov. Nemška vojska je Enigmo čuvala v veliki tajnosti, saj je predstavljala pomembno orodje za izvajanje strategije bliskovite vojne. Nemški kriptologi so bili tako prepričani v Enigmo, da so verjeli, da ne obstaja niti teoretična možnost, da se razbije njena šifra in ogrozi tajnost nemških komunikacij.

Z druge strani pa je bila ena od največjih skrivnosti na zavezniški strani dejstvo, da so razbili šifro Enigme in tako dekodirali večino nemških sporočil. Šlo je za enega največjih dosežkov v drugi svetovni vojni. A šlo je za tiho zmago, zavito v strogo tajnost, ki je bila šele v zadnjem času predstavljena širši javnosti. Kljub temu, da je v veliki meri vplivala na potek vojne in na nek način tudi botrovala njenemu izidu, imena zaslužnih niso bila na spisku odlikovanih ter njihove fotografije kljub zaslugam ni bilo mogoče najti v posebnih izdajah vojnih časopisov. Njihovo delo je bilo tako enigmatično, kot je ime naprave, katere moč so zlomili.  

Razstava Enigma – skrivnostno zakulisje vojne, ki sta jo pripravila mag. Janko Boštjančič in dr. Andrej Gaspari, ob razstavljeni Enigmi M4 z minolovca R 15 razkriva zapletene mehanizme delovanja Enigminega šifrirnega kolesja ter znotraj širšega zgodovinskega konteksta osvetljuje vlogo Enigme in vpliv razkritja njene šifre na potek druge svetovne  vojne. Muzejsko prezentacijo Enigme dopolnjuje niz najdb z razbitine R 15 in več drugih dragocenih predmetov.