Ponudba za skupine

SPOZNAJTE POT SLOVENSKEGA OSAMOSVAJANJA V PARKU VOJAŠKE ZGODOVINE

Park vojaške zgodovine je umeščen v kompleks nekdanjih vojašnic, od koder so 26. junija 1991 na ceste zapeljali prvi tanki in s tem začeli agresijo jugoslovanske armade na pravkar osamosvojeno Republiko Slovenijo. Ohranjanje spomina na osamosvojitveno dogajanje in posebej na vojno ’91 je zato glavno poslanstvo Parka vojaške zgodovine, razstava Pot v samostojnost pa naša glavna razstava. Razstava učencem najprej predstavi socialistično Jugoslavijo in JLA, saj brez poznavanja takratne države, ni mogoče razumeti nadaljnjega političnega dogajanja. Proces demokratizacije in osamosvajanja je prikazan preko glavnih prelomnic v tem procesu, vse do osamosvojitvene slovesnosti na Trgu republike v Ljubljani. Vojno, ki je sledila, lahko učenci spoznavajo neposredno ob tankih, letalih, helikopterju, kar jih nikakor ne pušča ravnodušnih. Še posebej za šolske skupine je primeren tudi krajši film (25 min) Osamosvojitev Slovenije, ki ga je za projekcijo ob naši muzejski postavitvi pripravila RTV Slovenija.

V Parku domuje tudi ena največjih tankovsko-artilerijskih zbirk v tem delu Evrope, katero bogatijo najdragocenejši primerki topov in oklepnih vozil, ki so ostali v Sloveniji iz obdobja II. svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne ’91.

Na svoj račun pa v Parku pridejo tudi ljubitelji letalstva, saj letalska zbirka vključuje kar pet letal iz kar štirih držav. Poleg ameriškega Thunderjeta in Sabra, lahko učenci občudujejo tudi romunsko jurišno letalo IAR-93 Vultur, jugoslovansko šolsko letalo SOKO 522 in legendarni Mig 21.

Najatraktivnejši eksponat Parka je še vedno diverzantska podmornica P-913 Zeta. Gre za manjšo jugoslovansko podmornico, ki si jo lahko učenci ogledajo tudi od znotraj in na tak način spoznajo skrivnostni svet podmorničarjev.

Glede na velikost Parka vojaške zgodovine, ki je v zadnjem letu postal največji muzejski kompleks v Republiki Sloveniji, smo pripravili za šolske skupine tudi posebno ponudbo, ki omogoča poglobljen ogled novega paviljona A z razstavo Pot v samostojnost.

Svoj ogled Parka lahko dopolnite tudi s štiriurnim pohodom po Krožni poti vojaške zgodovine ali z enournim sprehodom po tematski učni poti do utrdbe Alpskega zidu na Primožu.

Katalog pedagoških vsebin PVZ

OSTALA PONUDBA

Ogled podzemne utrdbe Alpskega zidu na Primožu

Do utrdbe je urejena tematsko-učna Pot do utrdb Alpskega zidu. Ta povezuje stare vojašnice pri Pivki, nekdanji vojaški poligon na koti 110 (613m) in Primož (718m), kjer je italijanska vojska v 30-tih letih 20. stoletja zgradila mogočno podzemno utrdbo. Topniška utrdba na Primožu je bila poveljniška utrdba zaporne skupine utrdb okrog Pivke. Ob poti je postavljenih pet večjih in pet manjših informativnih tabel o naravnih, kulturnih in zgodovinskih zanimivostih Pivške kotline. Z vodnikom se lahko sprehodite tudi v notranjost podzemne utrdbe in si ogledate 500 m podzemnih rovov in notranje prostore utrdbe.

ŠPORTNI DAN V PARKU VOJAŠKE ZGODOVINE

Krožna pot vojaške zgodovine

Krožna pot se začne v Parku vojaške zgodovine in povezuje stare italijanske vojašnice v Pivki, italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem, kjer je nekdaj stala največja utrdba na Slovenskem ter turistično vas Narin. Pot vam bo v celoti vzela 4 ure, lahko pa se odločite tudi samo za Pot do utrdbe Alpskega zidu na Primožu (45min) ali vzpon na Šilentabor (1h). Pot je označena s posebnimi smerokazi in markacijami, na delu med Parkom in Primožem pa stoji tudi deset informativnih tabel.

CENIK – ŠOLSKA MLADINA (skupine)

Ogled razstav in zbirk Parka vojaške zgodovine
6,00 eur/učenca

Ogled razstav in zbirk Parka in ogled notranjosti podmornice
8,50 eur/učenca

Ogled razstav in zbirk Parka vojaške zgodovine in ogled notranjosti utrdbe Alpskega zidu na Primožu
13,00 eur/učenca

Ogled razstav in zbirk Parka, ogled notranjosti podmornice in ogled notranjosti utrdbe Alpskega zidu na Primožu
13,50 eur/učenca

VABLJENI NA PIVŠKO

Občina Pivka se razprostira po razgibanem površju na stičišču kamnitega krasa in zelenih notranjskih gozdov. Spokojno vzdušje podeželja in zastrta lepota pokrajine se razodevata zlasti popotnikom, ki ju spoznavajo peš ali s kolesi, in tistim radovednežem, ki si izven turističnega vrveža raje sami utirajo poti k znamenitostim in tukajšnjim ljudem. Na Pivškem so namreč na široko odprta vrata turističnih domačij, kjer je pristnost tega območja mogoče doživeti z vsemi čuti.          

V pestri turistični ponudbi predstavlja osrednjo znamenitost Park vojaške zgodovine, ki z edinstveno zbirko prikazuje bogato vojaškozgodovinsko dediščino našega ozemlja. Ljubitelje narave navdušujejo tudi nepredvidljiva presihajoča jezera, o katerih se lahko poučite v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer.   

Več v katalogu za šolske skupine: Vabljeni na Pivško – ponudba za šolske skupine

INFORMACIJE IN REZERVACIJE:

Park vojaške zgodovine
Kolodvorska 51, 6257 Pivka
+386 (0)31 775 002
info@parkvojaskezgodovine.si