Ponudba za skupine

RAZSTAVE IN ZBIRKE PARKA

Park vojaške zgodovine Pivka je nov in hitro razvijajoč se muzejsko-turistični center. S pestrostjo eksponatov in bogastvom zbirk prinaša obiskovalcem edinstven pogled tako na nacionalno kot na svetovno vojaško zgodovino.

Obiskovalce navduši nova, sodobna razstava, prek katere spoznajo nastanek samostojne slovenske države. Prek predstavitve socialistične Jugoslavije in Jugoslovanske ljudske armade se obiskovalec seznani s procesom demokratizacije in osamosvajanja Slovenije. Agresija jugoslovanske vojske, ki je sledila razglasitvi samostojne slovenske države in odločen odpor slovenskih oboroženih sil in prebivalstva so predstavljeni z velikimi eksponati iz tistega obdobja, orožjem, filmi in razstavnimi panoji.

V Parku domuje tudi ena največjih tankovsko-artilerijskih zbirk v tem delu Evrope, katero bogatijo najdragocenejši primerki topov in oklepnih vozil, ki so ostali v Sloveniji iz obdobja II. svetovne vojne, hladne vojne in slovenske osamosvojitvene vojne ’91.

Na svoj račun pa v Parku pridejo tudi ljubitelji letalstva, saj letalska zbirka vključuje kar pet letal iz kar štirih držav. Poleg ameriškega Thunderjeta in Sabra, lahko obiskovalci občudujejo tudi romunsko jurišno letalo IAR-93 Vultur, jugoslovansko šolsko letalo SOKO 522 in legendarni Mig 21.

Najatraktivnejši eksponat Parka je še vedno diverzantska podmornica P-913 Zeta. Gre za manjšo jugoslovansko podmornico, ki si jo lahko obiskovalci ogledajo tudi od znotraj in na tak način spoznajo skrivnostni svet podmorničarjev.

OGLED UTRDBE ALPSKEGA ZIDU NA PRIMOŽU

V Parku vojaške zgodovine Pivka obiskovalce vabimo tudi na ogled podzemne UTRDBE ALPSKEGA ZIDU NA PRIMOŽU. Do utrdbe je urejena tematsko-učna Pot do utrdb Alpskega zidu. Ta povezuje stare vojašnice pri Pivki, nekdanji vojaški poligon na koti 110 (613m) in Primož (718m), kjer je italijanska vojska v 30-tih letih 20. stoletja zgradila mogočno podzemno utrdbo. Topniška utrdba na Primožu je bila poveljniška utrdba zaporne skupine utrdb okrog Pivke. Ob poti je postavljenih pet večjih in pet manjših informativnih tabel o naravnih, kulturnih in zgodovinskih zanimivostih Pivške kotline. Z vodnikom se lahko sprehodite tudi v notranjost podzemne utrdbe in si ogledate 500 m podzemnih rovov in notranje prostore utrdbe.

Ogled Parka vojaške zgodovine je za organizirane skupine možen skozi celo leto. Za vsako najavljeno skupino poskrbimo za voden ogled v spremstvu našega vodnika. Skupinam priznamo tudi 20-odstotni popust pri nakupu vstopnic, skupina pa mora biti večja od 15 oseb, poleg tega je obvezna predhodna najava vsaj 5 dni pred prihodom.

Voden ogled razstav in zbirk traja približno 2 uri, razstav in zbirk z ogledom notranjosti podmornice pa približno 2,5 uri, vendar se dolžino obiska prilagodi željam skupine.

INFORMACIJE IN REZERVACIJE
Park vojaške zgodovine Pivka

Telefon: +386 (0)31 775 002

E-mail: info@parkvojaskezgodovine.si

VABLJENI NA PIVŠKO

Občina Pivka se razprostira po razgibanem površju na stičišču kamnitega krasa in zelenih notranjskih gozdov. Spokojno vzdušje podeželja in zastrta lepota pokrajine se razodevata zlasti popotnikom, ki ju spoznavajo peš ali s kolesi, in tistim radovednežem, ki si izven turističnega vrveža raje sami utirajo poti k znamenitostim in tukajšnjim ljudem. Na Pivškem so namreč na široko odprta vrata turističnih domačij, kjer je pristnost tega območja mogoče doživeti z vsemi čuti.          

V pestri turistični ponudbi predstavlja osrednjo znamenitost Park vojaške zgodovine, ki z edinstveno zbirko prikazuje bogato vojaškozgodovinsko dediščino našega ozemlja. Ljubitelje narave navdušujejo tudi nepredvidljiva presihajoča jezera, o katerih se lahko poučite v Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer in novi Center o velikih zvereh Dina.   

Katalog Dobrodošli na Pivškem – ponudba za organizirane skupine

Zavod za turizem Pivka

Telefon: +386 (0)30 644 799

E-mail: tic@visitpivka.si