Pogosta vprašanja

IZ SMERI LJUBLJANE:

Do Pivke lahko pridete iz smeri Ljubljane (60km) po avtocesti (A1/A2/E70). Sledite tablam za E61/Trst/I/Koper/Postojna. Avtocesto zapustite na izhodu Postojna/Reka/HR/Ilirska Bistrica/Pivka, ter se vozite v smeri Reke. Pivka je od Postojne oddaljena manj kot 10 min. Ko prispete v Pivko vožnjo nadaljujete v smeri proti Ilirski Bistrici in Reki. Park vojaške zgodovine se nahaja tik za ovinkom tunela nad katerim teče železniška proga.

Iz Ljubljane do Pivke pa lahko pridete tudi z javnim železniškim prevozom in sicer poteka direktna linija iz Ljubljanske železniške postaje vse do železniške postaje v Pivki. Pot traja dobro uro in pol. Na relaciji vozi tudi hitri vlak, ki potovanje skrajša za dobrih deset minut. Od železniške postaje v Pivki pot do Parka vojaške zgodovine nadaljujete peš. Sledite vojaškim stopinjam na pločniku. Pot vas bo vodila skozi zaselek Hrastje, ki leži tik pod muzejem. V Hrastju lahko že od daleč uzrete mogočne stavbe nekdanjih vojašnic, v katerih se danes nahaja naš muzej. Za pot iz železniške postaje do muzeja boste potrebovali približno 15 min.

IZ SMERI KOPRA:

Do Pivke lahko pridete tudi iz smeri Kopra (66km), po avtocesti A1. Sledite tablam za Ljubljano, vse do izhoda Postojna/Reka/HR/Ilirska Bistrica/Pivka. Sledite tablam za Pivko. Od tu je pot enaka kot iz smeri Ljubljane.

Iz Kopra do Pivke lahko pridete tudi z javnim železniškim prevozom. Direktna linija iz Koprske železniške postaje do pivške železniške postaje traja slabo uro in petnajst minut. Iz železniške postaje pod nadaljujete peš (glej zgoraj opisano pot iz smeri Ljubljane).

Iz Kopra do Pivke vozi tudi avtobus. Ponudnik je Nomago, vožnja pa traja uro in petinštirideset minut. Avtobus vam na svoji poti daje priložnost ogleda različnih mest. Iz avtobusne postaje v Pivki pot do Parka vojaške zgodovine nadaljujete peš. Sledite tablam našega muzeja in odtisnjenim stopinjam na pločniku. Pot vas zapelje tudi skozi zaselek Hrastje, od koder že lahko uzrete stavbe našega muzeja. Za pot iz avtobusne postaje do muzeja boste potrebovali približno pol ure.

IZ SMERI REKE (RIJEKA, HR):

V Pivko se lahko pripeljete tudi iz smeri Reke (60 km). Najprej sledite tablam za priključek Pula/Ljubljana/Slovenija/Trieste/Italija, nato sledite E61 in smeri Ilirska Bistrica – Jelšane. Po prečkanju državne meje Hrvaška-Slovenija nadaljujte pot proti Ilirski Bistrici, nato pa sledite tablam smer Pivka. Tik pred železniškim tunelom pred Pivko lahko zagledate smerokaz za Park vojaške zgodovine.

Do Pivke lahko iz smeri Reke pridete tudi z javnim železniškim prevozom. Iz železniške postaje v Reki (HR) do pivške železniške postaje poteka direktna linija. Potovanje z vlakom iz te smeri traja približno eno uro in pol. Iz železniške postaje pod nadaljujete peš (glej zgoraj opisano pot iz smeri Ljubljane).

Da, vstop je dovoljen tudi psom, ki pa morajo biti ves čas ogleda na povodcu. V podmornico je vstop psom prepovedan.

Muzej ima lastno brezplačno parkirišče.

Za električna vozila so na voljo parkirišča z dvema urejenima polnilnima postajama. Za polnjenje potrebujete Petrolovo polnilno kartico. Moč polnjenja je 13 kW.

Kolo lahko pustite na stojalih za kolesa tik pred vhodom v Komando (vhod muzeja).

Depoji Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Narodnega muzeja Slovenije in Tehniškega muzeja Slovenije se nahajajo v paviljonu D. Na ogled so številni deponirani muzejski predmeti, med njimi: računalniki, telekomunikacija, radii, televizorji, predmeti s področij pošte, prometa, kmetijstva, lesarstva, predmeti povezani z vodnim, živalskim in parnim pogonom in še mnogo drugih.

Za ogled zbirk je potrebno doplačilo 2 EUR po osebi.

Delovni čas depojev se razlikuje glede na posamezne mesece. Urnik depojev in vodenih ogledov lahko spremljate na spletni strani: https://www.muzej-nz.si/si/obisk/1344.

Več informacij dobite tudi na: uprava@muzej-nz.si ter tel.: št. +386 (0)1 300 96 10 

Ne, v Parku vojaške zgodovine vožnja z vojaškimi vozili ni mogoča.

Vožnje so mogoče na dan odprtih vrat v sosednji vojašnici Stanislava Požarja v Pivki in sicer tretji vikend v septembru.

Več informacij dobite na njihovi telefonski številki: 05 757 24 65 oziroma na njihovi spletni strani: https://www.slovenskavojska.si/o-vojski/infrastruktura/vojasnice/primorska/vojasnica-stanislava-pozarja/.

Ne, na razstavljene eksponate v muzeju plezanje ni dovoljeno. Notranjost vozil si lahko ogledate le skozi odprtine na posameznih vozilih. V paviljonu A je razstavljen tudi presek tanka T-55, kar obiskovalcem omogoča vpogled v sestavo tanko in njegovo notranjost.

Da, za ogled notranjosti podmornice in simulatorje letenja je potrebna predhodna rezervacija, ki jo lahko opravite na tel. št.: 031 775 002 ali na mail naslovu: info@parkvojaskezgodovine.si.

Ogled notranjosti podmornice brez vodnika ni možen. Enako velja za simulatorje letenja. Obiskovalci Parka vojaške zgodovine se lahko na simulatorju letenja z letalom MiG-21 ali Spitfire IX preizkusijo ob doplačilu 10 EUR/osebo. Simulacija letenja traja 15 min. Simulatorja letenja lahko naenkrat upravlja ena oseba. Minimalna višina za izkušnjo letenja je 135 cm. Več informacij o izkušnji s simulatorji: https://www.parkvojaskezgodovine.si/dozivite-izkusnjo-letenja-z-letalom-mig21/.Več informacij o ogledu notranjosti podmornice:  https://www.parkvojaskezgodovine.si/ogled-notranjosti-podmornice-4/.

Da, muzej je popolnoma prilagojen za invalide. Vse večnadstropne stavbe vsebujejo dvigalo, posamezne paviljone pa poleg stopnic povezujejo tudi klančine. V muzeju se nahaja stranišče prilagojeno invalidnim osebam. Ob nakupu vstopnic pa ob predložitvi ustrezne dokumentacije invalidnim osebam pripada tudi popust na osnovno karto ogleda muzeja.

Gibalno ovirane osebe lahko v notranjost podmornice pokukajo preko QR kode, ki se nahaja v bližini podmornice. Koda omogoča 360° ogled notranjosti podmornice.

Notranjost podmornice, policijskega čolna in druge spletne razstave si lahko obiskovalci ogledajo preko linka: https://www.parkvojaskezgodovine.si/razstave/spletne-razstave/.

Za gluhe in naglušne osebe so ob filmih, ki se predvajajo v našem muzeju, na voljo tudi QR kode, kjer obiskovalci lahko najdejo omenjene filme s podnapisi v slovenskem jeziku.

Več o tem na: https://www.parkvojaskezgodovine.si/razstave/dostopnost-za-invalidne-osebe/.

Skoraj vse razstavne zbirke so prevedene v angleščino. V več tujih jezikov je preveden tudi vodnik po muzeju, ki obiskovalca seznani z osnovnimi informacijami glede razstavljenih zbirk.

Da, ogled notranjosti utrdb je možen le po predhodnem dogovoru in rezervaciji. Ogled je možen le v spremstvu vodnika. Vstopnina za ogled utrdbe Alpskega zidu na Primožu znaša: 7 EUR na odraslo osebo, ter 5 EUR na otroka. Poleg plačila vstopnine je potrebno doplačati tudi najem vodnika (od 1 do 3 ure, za skupino z manj kot 15 osebami). Rezervacijo vodnika je potrebno opraviti vsaj 5 dni pred obiskom muzeja.

Cenik je dostopen na: https://www.parkvojaskezgodovine.si/cenik/.

Na vrhu Primoža (718m) se nahaja mogočna podzemna topniška utrdba Alpskega zidu. Dolžina rovov je približno 500m, v notranjosti pa so ohranjeni bojni položaji, skladišča streliva in bivalni prostori.

Do utrdbe je urejena tematsko-učna pot. Ta povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613 m) in hrib Primož (718 m). Do utrdb se obiskovalci lahko sprehodijo sami. Pot do vrha traja približno pol ure do 45 min.

Povprečno se obiskovalci v muzeju zadržijo od 2 do 3 ure. Obisk vključuje ogled stalnih in začasnih ali gostujočih razstav v Komandi, Paviljonih B in C v katerih zbirka zajema povečini tanke in druga oklepna vozila, artilerijo ter orožje iz druge svetovne vojne in petdesetih let,  Paviljon A, kjer najdemo razstavo Pot v samostojnost, ki prikazuje potek osamosvajanja Republike Slovenije, ter Plato, kjer se nahajajo nekateri večji eksponati.

Več informacij o posameznih zbirkah in paviljonih dobite na naši spletni strani: https://www.parkvojaskezgodovine.si/razstave/.

Da, v muzeju je dovoljeno fotografiranje in snemanje.

Da, v muzeju je obiskovalcem na voljo tudi brezplačen wifi, s katerim si obiskovalci lahko ogledajo tudi nekatere spletne razstave, filme, virtualno sobo pobega in tudi notranjost podmornice, policijskega čolna, najmlajši pa se lahko preizkusijo v spletni igri Viteški izziv. Dostopno mesto do spletnih razstav: https://www.parkvojaskezgodovine.si/razstave/spletne-razstave/.

Geslo za brezplačen wifi lahko obiskovalci najdejo ob vratih za vstop v muzejsko trgovino ali o tem povprašajo pri pultu v trgovini.

Da, za voden ogled muzeja je obvezna predhodna najava na tel. št. 031 775 002 ali prek maila: info@parkvojaskezgodovine.si.

Obvezna je predhodna rezervacija vsaj 5 dni prej. Cena najema vodnika za skupino z manj kot 15 osebami po razstavah in zbirkah Parka vojaške zgodovine znaša 50 EUR.

Za najavljene skupine večje od 15 oseb je obisk mogoč skozi vse leto. Zaključene skupine si ob predhodni rezervaciji muzejske zbirke in razstave ogledajo v spremstvu vodnika. Vodenje po muzeju traja okvirno dve uri, a se lahko časovni okvir vodenja prilagodi glede na povpraševanje skupine. Za organizirane skupine se upošteva tudi skupinski popust pri nakupu vstopnic, s katerim je obisk še ugodnejši. Ugodnosti in popusti na individualne vstopnice ne veljajo v primeru najema vodnika.

Cenik: https://www.parkvojaskezgodovine.si/cenik/.

1. Na Pivškem lahko obiščete še:

- Dina Pivka- Center o velikih zvereh (več na: https://www.dinapivka.si/),

- Ekomuzej Pivških presihajočih jezer (več na: https://pivskajezera.si/ekomuzej/),

- učno pot po čistilni napravi Živa v Pivki (več na: https://visitpivka.si/destinacije/ucna-pot-na-cistilni-napravi-ziva/),

- posestvo Ravne.

Posebnost Pivške doline so tudi številne turistične kmetije, kjer nudijo prikaze raznih tradicionalnih obrti. Več o tem na: https://www.parkvojaskezgodovine.si/tic-pivka/znamenitosti-in-zanimivosti/

2. Pohodniki se lahko sprehodite po Krožni poti vojaške zgodovine, ki povezuje Park vojaške zgodovine, italijansko podzemno utrdbo na Primožu, Šilentabor nad Zagorjem, kjer je bil ob koncu srednjega veka zgrajen največji utrdbeni sistem na Slovenskem, in turistično vas Narin. Celotna pot vam bo vzela 4 ure hoje, lahko pa si jo prilagodite vašim zmožnostim in času.

Več o poti na: https://www.parkvojaskezgodovine.si/wp-content/uploads/2021/11/Konc%CC%8Cna-Matic.pdf.

Nad Pivko se dviga tudi več vrhov, ki pohodnikom ponujajo čudovite razglede nad Pivško kotlino. Med njimi: Sveta trojica (1123m), Vremščica (1026m), Primož (718m), Šilentabor (751m), Kršičevec (1092m), ter Osojnica (820m).

Več o pohodništvu na Pivškem: https://www.parkvojaskezgodovine.si/tic-pivka/aktivnosti/planinarjenje/.

3. Kolesarji lahko na Pivškem preizkusite več kolesarskih poti.

Pot gradov je pohodniško kolesarska pot, ki vodi po sledeh grajske zapuščine izpred Parka vojaške zgodovine do graščine Ravne, vasi Narin in Šilentabra nad Zagorjem, od koder se razcepi na tri krake: prvi gre mimo gradu Kalc do vasi Bač, drugi do Podtabor in tretji do vasi Ratečevo Brdo. Različne smeri Poti gradov lahko peš ali s kolesom raziskujete poljubno in v več etapah. Pot je kategorizirana kot srednje zahtevna trasa.

Več o Poti gradov: https://www.parkvojaskezgodovine.si/tic-pivka/aktivnosti/kolesarske-poti/

Risova pot je nova kolesarska pot, ki povezuje Slovenijo in Hrvaško. Pot je dolga 221 km. Pot se začne v Pivki v Centru Dina. Med potjo kolesarji odkrivajo kraške pokrajine, presihajoča jezera, gozdove… Predvideni čas kolesarjenja je 4 dni, po koncu pa se kolesarji vrnejo nazaj v Pivko z vlakom.

Več o Risovi poti: https://www.pivka.si/objava/768177.

Krajše kolesarske poti se nahajajo po poteh ob presihajočih jezerih. Kolesarji lahko svojo pot pričnejo v centru Pivke, od koder se po urejeni kolesarski cesti odpeljejo do Slovenske vasi. Od tam se po območju presihajočih jezer razprostira več kolesarskih in pohodniških poti. Kolesarske poti ob cesti se nahajajo tudi na relacijah: Pivka-Parje in Pivka-Selce.

Da, muzej ima trgovino s spominki, kjer obiskovalci lahko najdejo široko paleto raznih artiklov. Med njimi makete oklepnih vozil, vodnih plovil, tankov, zračnih plovil in drugih, pestro izbiro torb in nahrbtnikov, odraslih in otroških majic, pokrival, spominkov PVZ, knjig, vojaške opreme in ostalih pripomočkov, darilne bone in letne vstopnice, igrače, ter še mnogo ostalih artiklov.

 Na naši spletni strani deluje tudi spletna trgovina, kjer si lahko obiskovalci na dom ali na prevzem naročijo artikle iz naše trgovine. Preko spletne trgovine je mogoč tudi nakup darilnih bonov.  Povezava do spletne trgovine: https://www.parkvojaskezgodovine.si/spletna-trgovina/.

V okviru Parka vojaške zgodovine Pivka poteka več tradicionalnih dogodkov in sicer:

  • ZgodoVikend

ZgodoVikend poteka vsako leto tretji vikend v septembru. Ta vikend v muzeju potekajo razna vodenja po paviljonih in razstavah, otroške delavnice in animacije, projekcije raznih filmov, ter številne druge dejavnosti. ZgodoVikend ponuja pester in zanimiv program, v katerem bodo našli nekaj zase tako poznavalci vojaške zgodovine kot naključni obiskovalci, otroci in odrasli.

Lanski Zgodovikend: https://www.parkvojaskezgodovine.si/dogodki/zgodovikend/.

Letos bo dogodek potekal od 15.-17. septembra 2023.

  • Podmorničarski vikend

Podmorničarski vikend poteka vsako leto aprila. Pripravlja ga Park vojaške zgodovine z nekdanjimi podmorničarji iz Društva Podmorničar. Ta vikend lahko obiskovalci izkoristijo priložnost za pogovor z nekdanjimi podmorničarji in iz prve roke spoznajo skrivnostni svet življenja ter dela pod morsko gladino. Organizirani so vodeni ogledi v notranjost podmornice, druženje s podmorničarji, projekcije filmov na temo podmorničarstva, vodeni ogledi muzejskih razstav, otroške delavnice, ter številne druge dejavnosti.

Letošnji Podmorničarski vikend: https://www.parkvojaskezgodovine.si/podmornicarski-vikend-v-pvz/.

  • Svet v malem

Svet v malem poteka vsako leto v mesecu maju. Na ta dan se v Parku vojaške zgodovine predstavijo mednarodni izdelovalci miniatur. Gre za festival na katerem izdelovalci miniatur razstavijo svoje izdelke, organizirano pa je tudi tekmovanje za najboljšo miniaturo v različnih kategorijah. Obiskovalci lahko na ta dan, poleg običajnega ogleda muzeja, spoznajo postopek izdelovanja maket, si ogledajo razstave plastičnih miniatur ter obiščejo maketarski bolšji sejem.

Letošnji Svet v malem: https://www.parkvojaskezgodovine.si/dogodki/15-mednarodni-festival-miniatur-svet-v-malem/.

Naslednje leto bo dogodek Svet v malem potekal 25. maja 2024.

  • Pohod po Krožni poti Parka vojaške zgodovine

Pohod po Krožni poti Parka vojaške zgodovine je organiziran vsako leto jeseni. Pohod se začne v Parku vojaške zgodovine v jutranjih urah. Pot povezuje Park vojaške zgodovine, nekdanji vojaški poligon na Koti 110 (613m) in italijansko podzemno utrdbo na Primožu. Od tu se pot spusti v dolino Dule, nato pa vzpne do Šilentabra nad vasjo Zagorje. S Šilentabra se pohod nadaljuje proti turistični vasi Narin in zaključi nazaj na izhodišču v Parku vojaške zgodovine.

Pot je dolga 14,5km, sam pohod pa traja okoli 4 ure. Pohod je primeren za vse generacije, prijavnina za udeležbo na pohodu pa znaša 5 EUR, za otroke do 15 let pa je udeležba brezplačna.

Lanski pohod: https://www.parkvojaskezgodovine.si/dogodki/jesenski-pohod-po-krozni-poti-vojaske-zgodovine-18-9/.

Za organizirane skupine z avtobusom je na voljo parkirišče za avtobuse ob vznožju klanca pred Parkom vojaške zgodovine. Avtobus je lahko tam parkiran ves čas ogleda muzeja.

Na parkirišču pred Parkom vojaške zgodovine je dovoljeno tudi parkiranje avtodomov.

V kolikor bi obiskovalci želeli tu prenočiti pa je tik ob muzeju omogočeno tudi kampiranje in bivanje v zato prilagojenem kampu. Počivališče za avtodome obratuje čez celo leto.

Več o tem na: https://www.parkvojaskezgodovine.si/ostala-ponudba-parka/.

Da, v stavbi Komanda v Parku vojaške zgodovine se nahaja kantina Pivka. V stalni ponudbi imajo odličen vojaški pasulj, v ponudi pa lahko najdete tudi druge enolončnice, mesne jedi, zrezke, solatne krožnike in pa sladice.

Ostala gostinska ponudba je na voljo v centru Pivke (1km), ter v nekaj kilometrov oddaljenih okoliških krajih. Ponudba: Pizzerija Herman, Gostilna Marta, Gostilna Sušelj, Gostilna Morski konjiček, Gostilna s prenočišči Špelca, Okrepčevalnica in pizzeria pri Mileni, Domača gostilna Valenčič, ter Gostilna Pri Zotlarju.

Več o gostinski ponudbi na pivškem: https://www.parkvojaskezgodovine.si/tic-pivka/kulinarika/.

Večina razstavljenih eksponatov se nahaja pod streho, v raznih paviljonih (Komanda, Paviljoni B, C in A). Nekateri večji eksponati so razstavljeni na zunanjem platoju (nemška vojna lokomotiva, policijski čoln...)

Animacija muzeja: https://youtu.be/7ylEmu-a9zk.

Da, muzejska vstopnica je veljavna cel dan tako, da je ogled muzeja mogoč tudi s ponovnim povratkom v muzej. V kolikor vam muzejskih zbirk v danem času ni uspelo ogledati, morate vstopnico za muzej ponovno kupiti naslednji dan. V primeru izrednih okoliščin kontaktirajte upravo muzeja na: tel. št. 031 775 002 ali na mail naslov: info@parkvojaskezgodovine.si.

Na voljo je nekaj omaric za manjšo prtljago. Raba omaric je brezplačna. Za ključe in uporabo omaric prosite sprejemno osebje.

  1. Za osnovni ogled muzeja Parka vojaške zgodovine vam omogočamo nakup vstopnice po nižji ceni, v kolikor izpolnjujete katerega od spodaj navedenih pogojev:

-upokojenci in študentje

-veterani in gasilci

-šolarji in dijaki

-invalidne osebe

-predšolski otroci

Za obračun vstopnic po nižji ceni je potrebna predložitev ustrezne dokumentacije, ki jo morajo obiskovalci pokazati prodajalcu pred nakupom karte. Kasnejših reklamacij ne upoštevamo.

Povezava do cenika: https://www.parkvojaskezgodovine.si/cenik/.

  • Nižje cene za zgoraj omenjene skupine oseb veljajo tudi ob nakupu skupinskih vstopnic, če skupino sestavlja več kot 15 oseb. Ob nakupu skupinskih kart (za 15 oseb in več) vam pripada tudi brezplačno vodenje po muzeju, pri čemer je potrebno vodnika rezervirati vsaj 5 dni vnaprej.

Povezava do cenika: https://www.parkvojaskezgodovine.si/cenik/.

  • Obiskovalci našega muzeja lahko ob nakupu osnovnih vstopnic koristijo tudi kupone z 25% popustom, ki jih obiskovalci prejmejo v muzejih, s katerimi poteka vzajemno sodelovanje. Kupon morajo obiskovalci pokazati prodajalcu pred nakupom karte, kasnejših reklamacij ne upoštevamo.

Kupon Parka vojaške zgodovine z 25% popustom lahko obiskovalci prejmejo v:

-Škocjanskih jamah,

-Kobilarni Lipica,

-Centru Dina,

-Ekomuzeju Pivških presihajočih jezer, ter v

-razglednem stolpu Cerje.

  • Ob nakupu vstopnic za osnovni ogled se obračunajo tudi popusti za naslednje skupine:

-občani občine Pivka

-pripadniki SV, MORS in družinski člani

-AMZS

-Avtokampi.si

-vozovnica Slovenske železnice

-upokojenci (četrtek)

-kartica Slovensko muzejsko društvo

Zgoraj navedene popuste lahko obiskovalci koristijo ob predložitvi ustrezne dokumentacije, ki jo morajo pokazati prodajalcu pred nakupom karte. Kasnejših reklamacij ne upoštevamo.

Popusti se med seboj ne seštevajo!

Popusti za dodatno ponudbo (oglede notranjosti podmornice, simulatorje letenja) ne veljajo!