V Parku potekala znanstvena konferenca »Leto 1944 na Slovenskem – 80 let pozneje«     

23.maj 2024

V Parku vojaške zgodovine je v sredo, 22. maja 2024, potekala znanstvena konferenca »Leto 1944 na Slovenskem – osemdeset let pozneje«, ki jo je v sodelovanju s Parkom pripravil Študijski center za narodno spravo.

Zbrane sta ob pričetku pozdravila direktor Študijskega centra za narodno spravo dr. Tomaž Ivešić in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič. V kratkem nagovoru sta izrazila zadovoljstvo nad zglednim dolgoletnim sodelovanjem obeh institucij, v okviru katerega je bilo vzpostavljenih več raziskovalnih projektov in organiziranih skupnih dogodkov.

Ogled celotne konference je možen na spodnji povezavi:

Obravnavo je odprl mednarodno uveljavljeni zgodovinar dr. Bojan Dimitrijević z Inštituta za novejšo zgodovino v Beogradu in v uvodnem referatu »Jugoistočna Europa i 1944. godina« predstavil ključne dogodke leta 1944, ki so pomembno vplivali na potek druge svetovne vojne v jugovzhodni Evropi.

Zgodovinsko dogajanje v letu 1944 so s svojimi znanstvenimi prispevki osvetlili tudi številni priznani domači in tuji zgodovinarji: dr. Klemen Kocjančič (»Nemške okupacijske enote in leto 1944«), dr. Damijan Guštin (»Slovenska partizanska vojska v letu 1944«), polkovnik dr. Tomaž Kladnik (»Slovensko domobranstvo v letu 1944«), dr. Marica Karakaš Obradov (»Prehrana stanovništva na hrvatskom području 1944. godine«), dr. Nemanja Dević (»Okupirana Srbija u 1944. godini«), dr. Tamara Griesser Pečar (»SNOS in Verska komisija v letu 1944«), dr. Renato Podbersič (»Leto 1944 na Primorskem: Goriška sredina med revolucijo in protirevolucijo«), dr. Blaž Torkar (»Zavezniki in partizanska vojska leta 1944«) ter dr. Matic Batič (»Italijanski kolaboracionizem na Primorskem v letu 1944«).

Ob koncu konference so si udeleženci ogledali tudi razstavo »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, ki je zaradi pomembnega doprinosa k razkrivanju zgodbe te nemške šifrirne naprave in njenega vpliva na potek druge svetovne vojne prejela prestižno Valvasorjevo nagrado. Udeleženci konference so vodstvu Parka iskreno čestitali za dosežek in izrazili vse pohvale za prizadevno delo pri raziskovanju ter predstavljanju pomembnih zgodovinskih poglavij.  

Park vojaške zgodovine in Študijski center za narodno spravo tudi v naslednjem letu načrtujeta izvedbo znanstvene konference na temo leta 1945, ki bo z razširjenim dvodnevnim programom ob 80. obletnici konca druge svetovne vojne zaokrožila obravnavo druge svetovne vojne pri nas.