Park gostil mednarodni festival miniatur »Svet v malem«       

28.maj 2024

Park vojaške zgodovine je v soboto, 25. maja, gostil mednarodni festival miniatur »Svet v malem«. Na že 16. tradicionalnem srečanju maketarjev in modelarjev v organizaciji Društva Svet v malem, ki je že tretjič zapored potekalo v Parku vojaške zgodovine, je sodelovalo kar 158 ustvarjalcev iz več evropskih držav. Poleg domačih udeležencev so se tako v različnih tekmovalnih kategorijah pomerili še tekmovalci iz sosedskih Hrvaške, Italije, Madžarske in Avstrije, pa tudi Nemčije, Češke, Poljske, Slovaške ter Bosne in Hercegovine.

Mednarodno tekmovanje v plastičnem maketarstvu, v okviru katerega je bilo razstavljenih kar 527 miniatur, je v Park vojaške zgodovine znova privabilo številne navdušence, ki so si z zanimanjem ogledali umetelno dovršene izdelke.

Tekmovalnim maketam vojaških vozil, plovil in scenskih prikazov so se ob bok postavile tudi makete železniških kompozicij, letal na daljinsko vodenje, domišljijske makete ter makete dirkalnih stez. Dogodek so še popestrili prikaz izdelovanja maket, maketarski bolšji sejem z bogato založenimi prodajnimi stojnicami maket različnih proizvajalcev in predstavitev Društva Svet v malem.

Poleg tega so se v sklopu obogatenega dogajanja tega dne obiskovalcem na poligonu za muzejskim kompleksom z demonstracijskimi vožnjami predstavili izbrani oklepniki iz voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine in Vojaškega muzeja Slovenske vojske, na zgornji ploščadi pa je ob tej priložnosti potekalo tudi srečanje starodobnih vozil Zastava.

Razgibano muzejsko dogajanje sta zaokrožili vodenji po novi razstavi »Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe«, postavljeni ob 20. obletnici ideje o osnovanju Parka vojaške zgodovine, in razstavi »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, ki je ravno v teh dneh prejela prestižno Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke.