Spomladanski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine obeležil pričetek sezone v Parku 

28.maj 2024

V Parku vojaške zgodovine je v nedeljo, 26. maja, razgibano dogajanje minulega vikenda zaokrožil že tradicionalni Spomladanski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine. Priljubljena pohodna pot domačinov, ki je pred leti osvojila tretje mesto na tekmovanju »Naj pot«, je v kombinaciji z animiranimi postanki na osrednjih točkah kljub negotovi vremenski napovedi k udeležbi pritegnila zavidljivo množico pohodnikov.

Bolj vajeni samostojnega pohodništva so se po petnajst kilometrov dolgi pohodni poti podali sami, medtem ko se je glavnina udeležencev pohoda izpred Parka vojaške zgodovine udeležila v spremstvu izkušenega lokalnega vodnika. Prvi postanek je bil že takoj nad muzejskim kompleksom, na nekdanjem vojaškem poligonu Kota 110, kjer so se nekdaj vojaške enote pripravljale za boj na soškem bojišču. Tokrat je udeležence na prostrani zelenici pozdravila čreda konj, ki jih urijo skrbni lastniki iz mladega lokalnega podjetja Neapolitano, rehabilitacija in trening konj. Dolgogrivi lepotci so pohodnike očarali z nekaj elementi klasične dresure in šole nad zemljo, najbolj pogumni pa so se lahko preizkusili tudi v jahanju.

Skupina je pohod nadaljevala z vzponom do hriba Primož, na katerem jih je poleg lepih razgledov na Pivško kotlino navdušila notranjost podzemne utrdbe Alpskega zidu s svojimi skrivnostnimi rovi in podzemnimi prostori. Na Primožu so obiskovalci lahko pokusili tudi odlične čaje zakoncev Brožič, ki pod blagovno znamko “Iz gozda” ponujata bogat nabor izdelkov lokalnega izvora.

Po okrepčilu so pot nadaljevali proti Šilentabru. Zadnji večji vzpon je pohodnikom še enkrat postregel s panoramskimi razgledi nad dolino, medtem ko so se na vrhu grebena seznanili z zgodovinskim pomenom območja, kjer je nekdaj stala največja protiturška utrdba na Slovenskem, in si ogledali podružnično cerkev svetega Martina. Ob poti so naleteli celo na lokalnega junaka Martina Krpana. Po krajšem postanku in okrepčilu so udeleženci pot nadaljevali mimo turistične vasi Narin ter peturni pohod zaključili s povratkom v Park vojaške zgodovine, kjer je večina prijeten izlet sklenila še z ogledom zbirk in razstav.