V Parku slovesno obeležili 10. obletnico prihoda letala IAR-93 Vultur

31.maj 2024

V Parku vojaške zgodovine so včeraj, 30. maja, s krajšo slovesnostjo obeležili deseto obletnico prihoda letala IAR-93 Vultur, ki je leta 2014 obogatil muzejsko zbirko v Pivki.

Letalo Vultur je bilo zasnovano sredi sedemdesetih let v okviru projekta YUROM, pri katerem sta združili moči Jugoslavija in Romunija. Jugoslovansko vojno letalstvo je že konec šestdesetih let sprejelo odločitev o razvoju novega jurišnega letala z visoko podzvočno hitrostjo, ki bi ob posebnih pogojih dosegalo tudi nadzvočno hitrost. Zaradi visokih stroškov so razmišljali o povezavi z zunanjim partnerjem, pri čemer se je kot idealna partnerica izkazala Romunija, saj je v tem času obujala vojaško letalsko industrijo. Rezultat jugoslovansko-romunskega sodelovanja je bilo visokokrilno dvomotorno jurišno letalo kovinske konstrukcije, ki je bilo v Jugoslaviji poimenovano Soko J-22 Orel, v Romuniji pa IAR-93 Vultur. Obe državi sta skupno proizvedli več kot 200 primerkov letala v različnih verzijah, pri čemer je Romunija ob prelomu tisočletja letala Vultur izvzela iz uporabe in začela z njihovim razrezom.

Pobuda o donaciji enega redkih ohranjenih primerkov romunske različice letala Sloveniji je pred več kot desetletjem prišla s strani Društva vojaških pilotov vseh generacij in prijateljev vojaškega letalstva ter Slovensko-romunskega poslovnega kluba Triglav–Carpaţi. Na slovenski strani sta se v projekt aktivno vključila Vojaški muzej Slovenske vojske in Park vojaške zgodovine, Občina Pivka je poskrbela za stroške obnove, prevoz eksponata pa je takrat donatorsko izvedlo transportno podjetje CEM-TIR.

Letalo IAR-39 Vultur 206 sicer samo posredno predstavlja del slovenske letalske zgodovine, a je ob prihodu vseeno pomembno obogatilo muzejsko letalsko zbirko. Dragocen muzejski eksponat je tudi pomembna priča odličnih odnosov med Romunijo in Republiko Slovenijo ter dobrega sodelovanja na gospodarskem, kulturnem in tudi obrambnem področju. Letalo je v pripravah na desetletnico prihoda v Republiko Slovenijo obnovil Vojaški muzej Slovenske vojske.

Slovesnosti se je udeležila visoka romunska delegacija na čelu z načelnikom romunskega vojaškega letalstva generalmajorjem Leonardom-Gabrielom Baraboiem in romunskim veleposlanikom Njegovo Ekscelenco Alexandrujem Grãdinarjem. Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi upokojeni romunski general Iosif Rus, ki je ob izvedbi donacije pred desetimi leti igral ključno vlogo. Slovensko vojsko je na slovesnosti zastopal brigadir Boštjan Baš, Ministrstvo za obrambo pa direktor Direktorata za vojaškozgodovinsko dediščino mag. Matjaž Ravbar. Zbrane na slovesnosti, ki se je je udeležilo tudi več veleposlanikov in drugih predstavnikov zavezniških držav, sta preko video sporočila nagovorila tudi ministra za obrambo obeh držav Marjan Šarec ter Angel Tîlvăr.

Pomemben poudarek je bil na slovesnosti dan tudi praznovanju 20. obletnice pridružitve Romunije in Slovenije zvezi NATO, s čimer sta državi presegli sodelovanje med dvema prijateljskima državama ter postali državi zaveznici.