Razstava »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne« prejela prestižno Valvasorjevo nagrado  

21.maj 2024

Prav v dneh, ko smo v Parku vojaške zgodovine slovesno praznovali 20-letnico ideje o osnovanju muzeja, nas je v Parku razveselila novica, da letošnjo Valvasorjevo nagrado za enkratne dosežke prejme nova stalna razstava »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, katere avtorja sta direktor Parka mag. Janko Boštjančič in izredni profesor dr. Andrej Gaspari s Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani.

Razstava, ki je bila odprta lansko pomlad, je rezultat enega največjih muzejskih projektov v zgodovini Parka. Projekt zajema tako samo pridobitev dragocenega eksponata – nemške mornariške šifrirne naprave Enigma M4 – kot njeno zahtevno konservacijo, obsežno raziskavo zgodovinske teme in usode pridobljenega eksponata ter pripravo razstave in razstavnega kataloga. V okviru muzejskega projekta je združil moči širok nabor raziskovalcev in muzejskih delavcev iz različnih institucij doma ter v tujini. Razstava tako ponuja zanimiv in poglobljen vpogled v zakulisje vojne, obilje novih spoznanj ter informacij in obiskovalca spodbuja k nadaljnjemu razmišljanju o ozadju vojnega dogajanja tako v drugi svetovni vojni kot tudi ob aktualnih spopadih širom sveta.

Pomembnost razstave izhaja iz dejstva, da nobena naprava, povezana z drugo svetovno vojno, skoraj 80 let po njenem koncu, ne vzbuja tolikšnega zanimanja in ne razburja domišljije v tolikšni meri kot nemški šifrirni stroj Enigma. Nemška vojska je Enigmo čuvala v veliki tajnosti, saj je predstavljala pomembno orodje za izvajanje strategije bliskovite vojne. Z druge strani pa je bila ena od največjih skrivnosti na zavezniški strani dejstvo, da so razbili šifro Enigme in tako dekodirali večino nemških sporočil. Šlo je za enega največjih dosežkov v drugi svetovni vojni, ki je pomembno vplival na potek vojne in njen izid. Ker so nemški vojaki v skladu z ukazi storili vse, da Enigma ne bi prišla v sovražnikove roke, je ohranjenih Enigem relativno malo, izredno redke pa so tiste modela M4, ki ga je uporabljala Nemška vojna mornarica Kriegsmarine. A po spletu srečnih naključij se je leta 2021 ena znašla v zbirki Parka vojaške zgodovine. Gre za Enigmo z nemškega minolovca R 15, ki je bil v aprilu 1945 potopljen ob istrski obali, enega redkih ohranjenih primerkov kompleksnejše mornariške verzije Enigme M4.

V Parku vojaške zgodovine ob prejemu prestižne nagrade Slovenskega muzejskega društva izrekamo zahvalo vsem, ki so sodelovali pri tem obsežnem muzejskem projektu. Zahvala gre najprej donatorjema Zvonetu Kralju in Danijelu Germeku, strokovnim sodelavcem Danijelu Frki, Bojanu Kopaču ter dr. Pavlu Carju, sodelujočim institucijam Zavodu za gradbeništvo Slovenije in Oddelku za arheologijo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani ter Alešu Jelinčiču za konserviranje Enigme in drugih predmetov za razstavo. Zahvala gre tudi Gregi Žoržu za pripravo kart, Danijelu Vitezu za izdelavo makete, Danijelu Frki in Gregi Verču pa za podvodne posnetke ter fotografije. Dr. Lidiji Korat in dr. Mihi Hrenu gre zahvala za rentgenski računalniški mikrotomografski 3D-posnetek Enigme. Hvala Barbari Sirk in Žigi Okornu iz podjetja Uvid.si za dovršeno in tematsko zaokroženo oblikovanje razstave ter Ministrstvu za kulturo, Občini Pivka in sponzorjem, ki so finančno podprli projekt. Posebna zahvala gre Računalniškemu muzeju za dobro sodelovanje in veleposlaništvoma Združenega kraljestva ter Poljske, ki sta podprli kandidaturo razstave za Valvasorjevo nagrado.