X. Festival vojaške zgodovine

12.september 2016

Park vojaške zgodovine praznuje v naslednjih dneh svoj deseti rojstni dan, saj je bil v septembru 2006 za obiskovalce odprt prvi muzejski paviljon. V nadaljnjem razvoju nam je z obnovami objektov in novogradnjami, obnovo eksponatov ter širjenjem razstav in zbirk uspelo iz propadajočih vojašnic ustvariti muzejski kompleks izjemnih dimenzij. Letošnji jubilejni, festivalski program je zato še posebej pester in bogat.

Festivalsko dogajanje se je začelo že v petek, 9. septembra z otvoritvijo razstave Gradišča – neme priče zgodovine, ki jo je pripravil Zavod Krasen Kras. Zavod si prizadeva za zaščito in raziskovanje prazgodovinskega gradišča Debela griža pri Volčjem gradu. Razstavo, ki bo kot gostujoča razstava v naslednjih mesecih bogatila ponudbo Parka vojaške zgodovine, je odprla državna sekretarka na Ministrstvu za kulturo ga. Damjana Pečnik.

Osrednja slovesnost ob deseti obletnici Parka bo v sredo, 14. septembra ob 19. uri v dvorani Skala v Pivki. Krajšemu uradnemu delu bo sledil koncert Orkestra Slovenske vojske z gostjo Tinkaro Kovač. Na slovesnost smo povabili vse, ki so tako ali drugače v teh desetih letih sodelovali pri projektu Park vojaške zgodovine: nekdanje sodelavce, izvajalce, poslovne partnerje, pa tudi vse, ki jim je Park blizu in se z nami veselijo desetega rojstnega dne.

V Parku smo ob 40-letnici Lokostrelske zveze Slovenije postavili razstavo Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža, avtorja Marjana Podržaja. Lok predstavlja prvi tehnični izum in je v slovenskem prostoru prisoten od pradavnine. Tisočletja je lok služil kot pomembno vojaško in lovsko orožje, danes pa je le še športni rekvizit. Avtor razstave je kot lokostrelski zanesenjak s svojo bogato zasebno zbirko postavil izjemno zbirko lokov, ki obiskovalcu prikaže razvoj lokostrelstva tako v času, kot v geografskem prostoru.

V petek, 16. septembra, gostimo v Parku vojaške zgodovine seznanitev vojaških obveznikov, ki jo organizira Uprava za obrambo Postojna. Na seznanitev, ki je po ukinitvi obveznega služenja vojaškega roka zamenjala nekdanji nabor, bo nekaj skupin mladeničev prišlo tudi s tradicionalno okrašenimi nabornimi vozovi. Na ta način skušamo spet oživiti tradicijo pripravljanja nabornih vozov na našem območju.

V soboto, 17. septembra, bo v Vojašnici Stanislava Požarja dan odprtih vrat. Le-ta je vsako leto zaradi voženj z oklepniki odlično obiskan, zato smo veseli, da ga Slovenska vojska organizira v povezavi s Festivalom vojaške zgodovine. V Parku pa se bodo v soboto že postavljali vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij, organizirane bodo prikazne vožnje starih oklepnikov, pa tudi orientacijski pohod Maršbataljon, za katerega so potrebne predhodne prijave.

Festivalsko dogajanje bo doseglo vrhunec v nedeljo, 18. septembra. Ta dan bodo v kompleksu Parka organizirani vojaški tabori iz različnih zgodovinskih obdobij – od Rimljanov, tabora srednjeveških lokostrelcev, tabora avstro-ogrske armade iz 1. svetovne vojne ter partizanski, nemški, ameriški in sovjetski tabor iz 2. svetovne vojne. Na poligonu Parka vojaške zgodovine bo s prikaznimi vožnjami predstavljen vozni del zbirke Parka, s svojimi oklepnimi vozili se bo predstavila tudi Slovenska vojska. Sploh bo ta na letošnjem Festivalu igrala glavno vlogo – ob praznovanju 25-letnice Slovenske vojske smo se namreč odločili glavni dogodek ob 15. uri nameniti dinamičnemu prikazu Slovenske vojske, in sicer Specialne enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva. Šlo bo za simuliran prikaz protiteroristične akcije specialnih enot. Čez cel dan se bodo v Parku odvijale tudi razne druge aktivnosti – srečanje lastnikov starodobnih vojaških vozil, sejem militarij in domačih izdelkov, otroške delavnice – deseti Festival bo še nekoliko bolj pester in privlačen kot običajno. Poskrbljeno bo za hrano in pijačo. Obiskovalci imajo zagotovljeno parkiranje in brezplačen prevoz v Park, prav tako pa možnost prihoda v Pivko z vlakom po ugodnih cenah.

letak_a5_x_fvz_koncna