Zaključil se je X. Festival vojaške zgodovine

19.september 2016

Z dinamično ponazoritveno akcijo Specializirane enote vojaške policije in helikopterske enote 15. polka vojaškega letalstva Slovenske vojske se je zaključil letošnji jubilejni X. festival vojaške zgodovine. Ta je bil letos še posebej pester in bogat, saj smo v okviru festivala v Parku vojaške zgodovine praznovali svoj deseti rojstni dan.

7m7a6894

V okviru festivala sta bili odprti kar dve muzejski razstavi in sicer gostujoča razstava Gradišča – neme priče zgodovine in razstava Lokostrelstvo – od prvobitnosti do prestiža, ki bo kot nova stalna razstava pomembno dopolnjevala muzejsko ponudbo v Parku vojaške zgodovine.

Osrednja rojstnodnevna slovesnost je bila v sredo, 14. septembra v dvorani Skala v Pivki. Slovesnost je bila združena s koncertom Orkestra Slovenske vojske z gostjo Tinkaro Kovač.

pvz-obletnica-2016-12

Pestro festivalsko dogajanje je sledilo tudi v naslednjih dneh. V petek je bila tako v Parku predstavitev nabornih vozov, s katero so skušali oživiti običaj pripravljanja barvitih nabornih vozov značilnih za zahodno Slovenijo.

dsc_3666

dsc_3694

Festivalsko dogajanje je doseglo vrhunec z današnjo ponazoritvijo življenja v vojaških taborih iz različnih zgodovinskih obdobij. V Parku so se tako predstavili Rimljani, srednjeveški lokostrelci, avstro-ogrski vojaki iz prve svetovne vojne, ter partizani, Nemci, vojaki Rdeče armade in ameriške vojske. Atraktivna je bila tako predstavitev voznega dela zbirke Parka vojaške zgodovine, kakor tudi ponazoritvene vožnje oklepnikov Slovenske vojske. Ob 25-letnici Slovenije je bil tudi temu posvečen glavni festivalski dogodek, ko se je na poligonu Parka v okviru simulacije protiteroristične akcije predstavila Specializirana enota vojaške policije in helikopterska enota 15. polka vojaškega letalstva.

7m7a6426a

7m7a5979a

Kljub slabi vremenski napovedi in tudi izdatnim padavinam je X. festival samo v nedeljo obiskalo preko 3.000 obiskovalcev.