Visok obisk predstavnika State Departmenta v Parku vojaške zgodovine

29.april 2021

Park vojaške zgodovine je v sredo, 28. aprila 2021 obiskal direktor Urada za srednje evropske zadeve pri ameriškem State Department–u, g. Daniel J. Lawton v spremstvu ge. Elizabeth MacDonald, vodje Oddelka za politične in gospodarske zadeve pri Veleposlaništvu Združenih držav Amerike v Sloveniji.

Direktor Lawton se je predvsem zanimal za predstavitev zgodovinskega dogajanja v pivškem muzeju, še zlasti za predstavitev tem, ki so povezane z ZDA, kot je na primer razstava Do pekla in nazaj, ki prikazuje usodo sestreljenih ameriških letal na Slovenskem ozemlju med 2. svetovno vojno in razstava Oklep svobode, ki govori o ameriški vojaški pomoči Jugoslaviji v petdesetih letih 20. stoletja.

Visoki gost je pokazal veliko zanimanje tudi za proces slovenske osamosvojitve in vojne za Slovenijo, ki je prikazan na razstavi Pot v samostojnost.  V knjigi vtisov se je ob zaključku obiska še enkrat zahvalil Parku za odlično sodelovanje in ohranjanje skupne zgodovine med ZDA in Slovenije ter poudaril pomen Parka kot zakladnice nacionalne zgodovine.