Ob svetovnem dnevu knjige v muzejski trgovini na voljo nova monografija »Jekleni pozdravi iz zraka«.

23.april 2021

V muzejski trgovini Parka vojaške zgodovine je od danes, prav na svetovni dan knjige 23. aprila, na voljo nova vrhunska monografija »Jekleni pozdravi iz zraka«. Knjigo je uredil dr. Andrej Gaspari, izdal Arheološki raziskovalni konzorcij za Ljubljano. Knjigo so skupaj založili Znanstvena založba Filozofske fakultete, Muzej in galerije mesta Ljubljane, Skupina STIK in Park vojaške zgodovine Pivka. Pri nastanku knjige je sodelovalo 11 strokovnjakov in dve strokovnjakinji ter predstavlja celovito obdelavo in analizo odmevnega arheološkega izkopavanja ostankov legendarnega letala Spitfire tipa F.IX z oznako MJ116, ki je septembra 1944 strmoglavil ob Ižanski cesti v Ljubljani. Kultna letala Spitfire so se v zgodovino zapisala kot ena najbolj znanih, najlepših in najbolj slavnih letal vseh časov, v bitkah na nebu pa so jih odlikovale tudi izjemna aerodinamika in odlične manevrske lastnosti.

Enosedežni lovec Spitfire MJ116 je kot del skupine letal 73. eskadrilje zračnih sil Združenega kraljestva 18. septembra 1944 poletel z letališča Canne pri južnoitalijanski Foggii proti Ljubljani, s ciljem obstreljevanja vojaškega letališča v Polju in železniške proge v Zalogu. Letalo, ki ga je pilotiral vodnik Peter J. Clark, je bilo zadeto v ostrem odzivu nemške protiletalske obrambe. Nepoškodovanemu pilotu je uspelo še pravočasno odskočiti in varno pristati na obrobju Ljubljane, medtem ko je Spitfire kmalu po usodnem zadetku strmoglavil in se z leti pogreznil v barjanska tla.

Arheološka akcija predstavlja pravo prelomnico – gre za prvo sistematično izkopavanje tovrstnih ostankov vojaških konfliktov preteklega stoletja na Slovenskem; ob tem, da predstavljajo razbitine letala najbolj ohranjene ostanke od več kot 200 letal, ki so med vojno padla na slovensko ozemlje. Arheološki ekipi je uspelo izvleči tudi srce letala, slavni Rolls-Royceov motor Merlin 63, in to iz globine več kot 7 metrov, kar je, mimogrede, najgloblja z arheološkimi raziskavami dosežena ostalina na Ljubljanskem barju.

Knjiga v trdi vezavi, tiskana na kakovostnem papirju, ima skupno 352 strani in 587 ilustracij, od tega 6 barvnih profilov in več deset tehničnih risb posameznih sklopov in sistemov letala ter njegovega slavnega motorja.

Cena knjige je 38 EUR.