Predstavitev knjige “Zadišalo je po Slovenski vojski”

14.februar 2022

V Parku vojaške zgodovine Pivka je danes potekal pogovorni večer, na katerem je Tomaž Kladnik predstavil svojo knjigo »Zadišalo je po slovenski vojski«. V njej obravnava slovenske vojake v vojskah 20. stoletja, pri čemer nameni poseben poudarek nastanku oboroženih sil demokratične in samostojne Slovenije ter vojni za obrambo njene suverenosti. 

Polkovnik prof. dr. Tomaž Kladnik v svojih znanstveno-raziskovalnih, strokovnih in pedagoških delih obravnava tematiko nacionalne in obče sodobne zgodovine, s poudarkom na vojaški zgodovini. Pri tem odpira tudi nova poglavja in tako prispeva k razvoju slovenske znanstvene, vojaške, misli. Zaposlen je na Centru vojaških šol Slovenske vojske, vojaško in evropsko zgodovino pa predava tudi na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru. Za svoje delo je med drugimi prejel zlato medaljo Slovenske vojske, srebrno medaljo generala Maistra in srebrno medaljo Fridolina Kavčiča za znanstvenoraziskovalne dosežke.

Njegova knjiga »Zadišalo je po slovenski vojski« je izšla 25. oktobra lani, na dan suverenosti, ko obeležujemo odhod zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. Predstavitvi knjige je dal posebni pečat dala tudi prisotnost g. Lojzeta Peterleta, prvega predsednika  Vlade Republike Slovenije, Toneta Krkoviča, ki jo formiral Manevrsko zaščito narodne zaščite (MSNZ), ter pesnika in igralca Toneta Kuntnerja.