Gostujoča razstava Tehniškega muzeja Slovenije

11.februar 2022

Tehniški muzej Slovenije je lansko leto praznoval 70-letnico ustanovitve, ki jo je med drugim obeležil z razstavo fotografij »Z vami že 70 let: Tehniški muzej Slovenije 1951–2021«.

Fotografska razstava prinaša zgodbe izbranih predmetov iz osrednjih zbirk muzeja s področij ribolova, lova, lesarstva, kmetijstva, gozdarstva, vodnih pogonov, elektrotehnike, tekstilstva, cestnih vozil, tiskarstva, pošte in telekomunikacij pa tudi strojegradnje, medicinske tehnike in robotike. Predmeti so prikazani na terenu, v izvornem okolju, iz časa pred in po pridobitvi, ko so bili izvedeni različni restavratorsko-konservatorski posegi in strokovna obravnava. V drugem delu razstave se muzej predstavlja v svoji sodobni vlogi – kot povezovalec preteklosti in sedanjosti ter živahno mesto srečevanj in zanimivih doživetij. Pri izvajanju omenjene dejavnosti se vse bolj povezuje z drugimi raziskovalnimi in izobraževalnimi ustanovami.

Tehniški muzej Slovenije je osrednji slovenski muzej, ki srbi za ohranjanje tehniške dediščine. Zbira, hrani, raziskuje ter predstavlja gradivo, ki je povezano z razvojem obrti in industrije na slovenskih tleh. Skrbi za dediščino, ki je plod domačega znanja, in tisto, ki vpliva na življenje Slovencev. Stalne zbirke in občasne razstave so namenjene predstavitvi in promociji dosežkov z najrazličnejših področij znanosti in tehnike. Zbirke Tehniškega muzeja Slovenije so na ogled v muzeju v Bistri, Muzeju pošte in telekomunikacij v Polhovem Gradcu, Depojih državnih muzejev v Pivki, oglednem depoju v Soteski, v Muzeju Tomaža Godca ter Muzejski zbirki IMV.