Park vojaške zgodovine ob obisku Vlade RS v regiji gostil več ministrov in predstavnikov ministrstev

14.februar 2022

Park vojaške zgodovine ob obisku Vlade RS v regiji gostil več ministrov in predstavnikov ministrstev

Park vojaške zgodovine se je minuli konec tedna aktivno vključil v obisk Vlade Republike Slovenije v primorsko-notranjski regiji in tudi sam gostil več obiskov ministrov ter predstavnikov ministrstev.  

Direktor Parka Janko Boštjančič se je tako že v četrtek, 10. februarja, srečal z ministrom, pristojnim za razvoj in evropsko kohezijsko politiko Zvonetom Černačem. Na posvetu, ki sta se ga udeležila tudi župan Občine Pivka Robert Smrdelj in direktorica Zavoda za turizem Pivka Jana Gržinič, je direktor Boštjančič predstavil dosedanje uspehe Parka na področju koriščenja evropskih sredstev ter predstavil razvojne načrte za prihodnost.

V četrtek, 10. februarja, pa je Park vojaške zgodovine obiskal minister za obrambo in podpredsednik Vlade Republike Slovenije mag. Matej Tonin. Direktor Boštjančič se je ministru zahvalil za dosedanjo podporo in pomoč pri urejanju muzejskega statusa. Tema pogovora pa je bilo predvsem sodelovanje med Parkom in ministrstvom v letu 2022. V okviru obiska sta minister Tonin in podžupan Občine Pivka Boris Rebec tudi podpisala dogovor o sofinanciranju lokalne infrastrukture.

V petek, 11. februarja, je skupaj z državnim sekretarjem Josipom Lukendo in ostalimi sodelavci Park vojaške zgodovine obiskal minister za pravosodje Marjan Dikaučič. Minister se je ob tej priložnosti zahvalil vodstvu Parka za izjemno delo, ki ga v Parku opravijo v procesu resocializacije oseb, napotenih v probacijo (delo v splošno korist). Park, ki že vrsto let sodeluje z Upravo za probacijo, je namreč po mnenju strokovnjakov ocenjen kot eden najboljših izvajalcev v državi.

Park vojaške zgodovine je v petek s sodelavci obiskala tudi ministrica dr. Helena Jaklitsch, pristojna za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu. Ob tej priložnosti sta ministrica in direktor Boštjančič spregovorila o sodelovanju med Uradom Vlade Republike Slovenije za Slovence v zamejstvu in po svetu ter Parkom v lanskem letu, ko je Park, tudi s pomočjo Urada, začel intenzivneje zbirati gradivo o delovanju naših rojakov v zamejstvu in po svetu ob osamosvajanju Slovenije in v času vojne za obrambo samostojnosti. Ministrica se je Parku zahvalila za vse opravljeno delo na tem področju. Ministrica in direktor sta se tudi dotaknila možnosti sodelovanja v prihodnje in nanizala kup projektnih idej, ki bi lahko že kmalu zaživele.

Na kratek obisk se je v Parku vojaške zgodovine ustavil tudi minister za notranje zadeve Aleš Hojs s sodelavci. Z vodstvom Parka so najprej na kratko povzeli dosedanje uspešno sodelovanje, ki so ga v lanskem novembru kronali z uspešnim prevozom policijskega čolna P-111 v Park. Sodelovanje bodo v letošnjem letu nadaljevali in nadgradili na različne načine, vse pa s ciljem ohranjanja dediščine ter predstavljanja vloge slovenske policije v vojni leta 1991 in njenega pomena pri ohranjanju slovenske suverenosti.

Park je obiskal tudi državni sekretar na Ministrstvu za zunanje zadeve Gašper Dovžan skupaj s strokovnim sodelavcem Miho Faturjem in vršilcem dolžnosti generalnega direktorja Direktorata za gospodarsko in javno diplomacijo dr. Slobodanom Šešumom. Direktor Boštjančič jim je predstavil aktivnosti Parka pri predstavljanju nacionalne zgodovine, zlasti nastanka samostojne slovenske države, visokim tujim delegacijam ter veleposlanikom in atašejem tujih držav, ki so redni gostje pivškega muzeja.

Sledil je še obisk ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija, ki je v Parku najprej prisostvoval podpisu sporazuma o organizacijskem, strokovnem, promocijskem in tržnem sodelovanju za leto 2022, s katerim so Muzej novejše zgodovine Slovenije, Narodni muzej Slovenije, Tehniški muzej Slovenije in Park vojaške zgodovine nadgradili že dosedaj uspešno sodelovanje. Eden od konkretnih dogovorov, ki ga bodo obiskovalci neposredno občutili, so tudi medsebojni popusti – že od sobote, 12. februarja, je tako obiskovalcem, ki pridejo na ogled enega muzeja z vstopnico katerega od drugih treh muzejev, ki ni starejša od treh mesecev, priznan 25-odstotni popust pri nakupu vstopnice za ogled razstav in zbirk.

Minister Simoniti je pozdravil tovrstno povezovanje muzejev in ga označil kot primer dobre prakse v slovenskem prostoru. Po podpisu si je minister z direktorji muzejev in sodelavci ogledal muzejske depoje treh nacionalnih muzejev v objektu D Parka vojaške zgodovine.