V Parku premierno predvajan dokumentarni film »Zavezniška bombardiranja Slovenije v drugi svetovni vojni«

3.julij 2024

Park vojaške zgodovine je v zadnjih letih poseben poudarek pri obravnavi zgodovinskih tem posvetil zavezniškim bombardiranjem Slovenije v drugi svetovni vojni, pri čemer tesno sodeluje z zgodovinarjem Sašem Radovanovićem iz Maribora. Slednji v okviru svojega raziskovalnega dela kot osrednjo temo proučuje ravno bombardiranja slovenskih krajev med drugo svetovno vojno in velja za izjemnega poznavalca te tematike. Sašo Radovanovič je bil vrsto let zaposlen v mariborskem pokrajinskem arhivu, nato pa tudi v mariborskem pokrajinskem muzeju, in je tekom akademske kariere izdal vrsto publikacij, prispevkov, razstav ter monografij o zgodovini Slovenije, Štajerske in Maribora, pa tudi širše. V zadnjih letih je režiral tudi več dokumentarnih filmov z zgodovinsko tematiko.

V Parku vojaške zgodovine je bil v petek, 28. junija, premierno predvajan njegov najnovejši dokumentarni film »Zavezniška bombardiranja Slovenije v drugi svetovni vojni«. Sašo Radovanović je v tokratni zgodovinski filmski upodobitvi ob bogatem arhivskem gradivu in s pretresljivimi posnetki na velikem platnu predstavil silovitost ter izjemen obseg zavezniških bombardiranj slovenskega ozemlja v letih 1944 in 1945, na višku druge svetovne vojne. Strokovnjaki ocenjujejo, da je bilo takrat v okviru zavezniških bombardiranj na območju današnje Republike Slovenije v več kot 750 bombnih napadih odvrženih kar 8.000 ton letalskih bomb in da je za posledicami bombardiranj umrlo več kot 2.500 civilistov. Gre torej za obsežno zgodovinsko temo, ki je bila zaradi različnih razlogov veliko premalo obdelana ali celo prezrta in v Sloveniji še ni bila deležna celovite muzejske predstavitve.  

Dokumentarni film  Saše Radovanovića »Zavezniška bombardiranja Slovenije v drugi svetovni vojni« bo obiskovalcem Parka vojaške zgodovine na ogled tudi julija in avgusta, septembra pa je v Parku v okviru 80. obletnice bombardiranj načrtovano tudi odprtje nove muzejske razstavo na to temo.