Razstava »Horatio Nelson (1758–1805)« na ogled v Vojaškem muzeju Slovenske vojske v Mariboru

5.julij 2024

V torek, 2. julija, je bila na sedežu Vojaškega muzeja Slovenske vojske v Kadetnici v Mariboru postavljena gostujoča razstava Parka vojaške zgodovine »Horatio Nelson (1758–1805)«.

Horatio Nelson velja za enega najslavnejših mornariških poveljnikov v zgodovini. V mornarico je vstopil pri rosnih dvanajstih letih, pri devetnajstih postal do tedaj najmlajši poročnik bojne ladje, pri 33 pa že kontraadmiral. V zgodovino se je zapisal zlasti z zmago nad Napoleonovo floto v zalivu Abukir na ustju reke Nil leta 1798 in z zmago v bitki pri Trafalgarju oktobra 1805, kjer je dosegel popolno uničenje francosko-španskega ladjevja, pri čemer pa je tragično izgubil življenje.

Razstava o slavnem admiralu je bila odprta septembra lani v Hotelu Slon v Ljubljani v okviru slovesnosti ob odkritju spominske plošče, s katero so organizatorji dogodka – Veleposlaništvo Združenega kraljestva v Ljubljani, društvo The Nelson Society iz Velike Britanije in Hotel Slon – obeležili obisk slavnega admirala Nelsona v Ljubljani avgusta 1800.

Priložnostna razstava, pod katero sta se kot avtorja podpisala direktor Parka mag. Janko Boštjančič in strokovni sodelavec Rok Pirjevec, predstavlja izjemne mornariške dosežke legendarnega admirala ter razkriva manj poznane podrobnosti enega Nelsonovih redkih potovanj po kopnem s poudarkom na njegovem prečkanju slovenskih dežel in postanku v Ljubljani. Razstava vključuje tudi več originalnih grafik iz 19. in začetka 20. stoletja, ki jih je Parku vojaške zgodovine podarilo društvo The Nelson Society. Postavitev razstave je podprlo podjetje Guardiaris d.o.o.    

Po zaključenem gostovanju v Hotelu Slon je bila razstava postavljena v Parku vojaške zgodovine, nato pa je od januarja do julija letos s podrobnostmi potovanja slavnega admirala čez slovenske dežele seznanjala mimoidoče na sedežu Veleposlaništva Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Ljubljani (avla stavbe TR3). Nadaljnje postavitve razstave v partnerskih institucijah so predvidene tudi po zaključku gostovanja v Vojaškem muzeju Slovenske vojske.