Gostujoča razstava Alojza Premrova »Vojna za Slovenijo«

3.julij 2024

V Parku vojaške zgodovine je raznolik nabor vsebin junija dopolnila gostujoča razstava priznanega arhitekta, likovnika, slikarja in kiparja Alojza Premrova »Vojna za Slovenijo«, ki na simbolni ter umetniški ravni obravnava zgodovinski kontekst slovenske osamosvojitvene vojne.

Avtor je v svoji zadnji tematski zbirki, pripravljeni v luči obeleževanja letošnjega dneva državnosti, slikovno in figurativno predstavil udeležence, dnevno dogajanje ter potek vojne za obrambo slovenske samostojnosti. Razstavo odpira avtorjeva upodobitev zemljevida Jugoslavije, na kateri je Slovenija prikazana kot odcepljena republika. Posebno simboliko zbirki pridodaja relief moškega akta, ki se pred podirajočim zidom osvobaja verig. Figurativni prikaz se v nadaljevanju osredotoči na jugoslovanske vojake različnih rodov s poudarkom na stilizaciji njihovih uniform med letoma 1946 in 1991. Na strani slovenskih oboroženih sil sestavljajo zbirko figure dveh vojakov slovenske Teritorialne obrambe, dveh predstavnikov Milice, pripadnika specialne brigade Moris, člana civilne zaščite in gasilca. Simbolno upodobitev spopada med obema sprtima stranema prikazuje skulptura boja med Davidom in Goljatom. Razstavo tematsko zaokroža slikovni del, ki v desetih upodobitvah oriše kronološko dogajanje v desetih dneh vojne, osrednje zgodovinske mejnike pa dodatno osvetljujejo tudi krajši tekstovni opisi.

Gre za četrto gostovanje avtorjevih umetniških zbirk v Parku vojaške zgodovine, saj je svoj ustvarjalni opus muzejskim obiskovalcem prvič predstavil že leta 2012 z razstavo »Vojaki na ozemlju Slovenije od 1. do 21. stoletja«, leta 2020 z razstavo »Prva svetovna vojna – figurativni prikaz udeležencev vojskujočih se strani« in leta 2022 z razstavo »Druga svetovna vojna – figurativni prikaz udeležencev vojskujočih se strani«.