Dan državnosti v Parku obeležili s pestrim muzejskim programom   

26.junij 2024

V Parku vojaške zgodovine je praznični začetek tedna ob dnevu državnosti zaznamovalo razgibano muzejsko dogajanje.

Muzejski utrip je z bogatim naborom dogodkov popestril že tradicionalni  program »Praznujte z nami!«, ki je obiskovalcem obudil spomin na zgodovinske trenutke ob slovenski osamosvojitvi. Obiskovalci so se lahko o prelomnem obdobju slovenskega osamosvajanja v ponedeljek in torek, 24. in 25. junija, poučili ob strokovnem vodenju po nosilni razstavi »Pot v samostojnost«. Vsebinski prikaz zgodbe slovenskega osamosvajanja je dopolnila projekcija treh kratkih filmov, pripravljenih v sklopu projekta »Zbrali smo pogum«, ki so podrobneje predstavili obdobje plebiscita, osamosvojitve in poteka vojne za Slovenijo. Na promocijski stojnici Slovenske vojske se je predstavil oddelek za pridobivanje kadra iz Postojne.

V torek dopoldne je bil organiziran voden pohod na Primož z ogledom notranjosti utrdbe Alpskega zidu, obiskovalci pa so se lahko udeležili tudi vodenja po razstavah tankovsko-artilerijske zbirke v paviljonih B in C. Praznično dogajanje je zaokrožilo vodenje po razstavi »Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe (Izaija 2,4)«, ki je bila pripravljena ob 20. obletnici ideje Parka vojaške zgodovine.

Najmlajši so se lahko na dan državnosti udeležili tudi otroških delavnic, na katerih so se preizkusili v izdelavi periskopa, sestavljanju lesenih modelov vojaških vozil in izdelovanju našitkov slovenskih grbov.

Obeležitev dneva državnosti v Parku vojaške zgodovine je tudi letos k udeležbi privabila zavidljivo množico obiskovalcev, ki so se v prijetnem vzdušju ob razgibanem muzejskem programu pridružili praznovanju 33. rojstnega dneva samostojne Slovenije.

Program je podprla Zavarovalnica Triglav d. d.