Park obiskala občinska uprava Občine Pivka z županom Robertom Smrdeljem

20.junij 2024

Park vojaške zgodovine je v začetku junija obiskala občinska uprava Občine Pivka na čelu z županom Robertom Smrdeljem. Skupino je sprejel direktor Parka mag. Janko Boštjančič s sodelavci in jim uvodoma izrazil dobrodošlico ter v sproščenem pogovoru predstavil aktualne vsebine in najnovejše dopolnitve muzejske ponudbe. Osrednji namen obiska je bila seznanitev z novo razstavo »Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe (Izaija 2,4)«, ki je bila postavljena ob 20. obletnici ideje o osnovanju vojaškega muzeja v opuščeni vojašnici ob robu Pivke. Med ogledom muzejskega obeležja s fotografsko razstavo o razvoju Parka so sodelavci Občine Pivka, nekateri so bili del občinske ekipe tudi pred 20 leti, obudili spomin na prelomne trenutke ob ustanavljanju muzejskega kompleksa in zahtevno pot osnovanja ter širjenja Parka. Direktor Parka je ob vodenju po razstavi poudaril, da je imela drzna ideja o odprtju vojaškega muzeja v Pivki le malo možnosti za uresničitev, a je bila kljub temu realizirana zahvaljujoč Občini Pivka, ki je v projektu prepoznala razvojno priložnost in še danes pomembno soustvarja zgodbo Parka. Ob tem sta tako direktor kot župan pohvalila tudi odlično delo in sodelovanje ekipe Javnega zavoda – Park vojaške zgodovine, občinske uprave ter občinskega sveta Občine Pivka.

K razvoju Parka vojaške zgodovine v današnji obseg je po njunem mnenju pomembno doprineslo tudi zgledno sodelovanje vseh sodelujočih akterjev na lokalni in državni ravni, in sicer poleg Občine Pivka tudi Vojaškega muzeja Slovenske vojske ter sploh Ministrstva za obrambo Republike Slovenije.

Župan Robert Smrdelj in sodelavci Občine Pivka so ob zaključku obiska Parku vojaške zgodovine čestitali za novo razstavo in jubilej ter izrazili vse pohvale za izjemne uspehe pri vzpostavljanju in upravljanju muzejskega kompleksa zadnji dve desetletji. Ob tem so poudarili pomembno vlogo Parka v današnjem času in njegov doprinos k turistični prepoznavnosti občine, regije ter širšega območja. 

Muzejsko obeležje s fotografsko razstavo »Svoje meče bodo prekovali v lemeže in svoje sulice v srpe (Izaija 2,4)« je bilo odprto v začetku maja. Ob tej priložnosti je bilo organizirano tudi pogovorno omizje s snovalci ideje izpred dvajsetih let in ključnimi akterji hitrega ter uspešnega razvoja Parka vojaške zgodovine: takratnim poveljnikom pivške vojašnice generalmajorjem Romanom Urbančem, županom Občine Pivka Robertom Smrdeljem in direktorjem Parka mag. Jankom Boštjančičem.