V Parku na ogled gostujoča razstava Zgodbe iz davnine – potovanje v nekdanje pokrajine

30.september 2022

V Parku vojaške zgodovine je serijo muzejskih gostovanj v začetku septembra dopolnila mobilna razstava Narodnega muzeja Slovenije Zgodbe iz davnine – potovanje v nekdanje pokrajine. Najnovejša gostujoča muzejska postavitev je nastala v sodelovanju s projektnimi partnerji iz devetih evropskih držav kot del evropskega projekta Arheološke e-Krajine Podonavja (Danube’s Archaeological eLandscapes). Glavni cilj projekta, pri katerem kot pridruženi partner sodeluje tudi Park vojaške zgodovine, je promocija bogate arheološke dediščine Podonavja s posebnim poudarkom na njenem vključevanju v trajnostni kulturni turizem ob uporabi najsodobnejših tehnologij.

Na sodobnih tehnologijah temelji tudi gostujoča razstava Zgodbe iz davnine, ki v svoji postavitvi poleg standardne predstavitve prinaša virtualen vpogled v najnovejše vizualizacije edinstvene arheološke krajine na območjih ob reki Donavi. Obiskovalci lahko na razstavi ob uporabi VR-očal opazujejo davno preteklost in s pomočjo virtualne resničnosti doživijo zgodovino podonavskega prostora. Kot del virtualnega doživetja lahko tako od blizu raziščejo paleolitske jame, si v železnodobnem gradišču Ulaka ogledajo kovačijo ter spoznajo kovaško orodje, ognjišče in talilnico; v višinski naselbini Grossklein (Avstrija) vstopijo v gomilo, proučijo ritualne predmete ter se udeležijo pogrebnega rituala, v rimskem mestu Flavia Solva (Avstrija) pa izkusijo vzdušje arene in rimske mestne tržnice.

Najnovejša gostujoča razstava v Parku vojaške zgodovine s svojim interaktivnim pristopom in sodobnimi tehnologijami posebej pritegne tudi mlajše generacije, ki tako na nazoren in zanimiv način spoznavajo kulturno raznoliko arheološko dediščino Podonavja.