V Parku na obisku muzealski kolektiv Mestnega muzeja Zagreb

30.september 2022

Park vojaške zgodovine je v petek, 23. septembra, obiskal kolektiv Mestnega muzeja Zagreb (Muzej grada Zagreba) na čelu z ravnateljico dr. Aleksandro Berberih Slana. Kolege iz hrvaške prestolnice je sprejel direktor Parka mag. Janko Boštjančič in jim v kratki predstavitvi najprej predstavil razvojno pot samega projekta v njegov današnji obseg, muzejsko ponudbo ter načrte in vizijo za nadaljni razvoj Parka. Muzealci so v pogovoru z vodstvom Parka izmenjali strokovne izkušnje na področju upravljanja muzejskih zbirk in promocije kulturnozgodovinske dediščine, beseda pa je tekla tudi o možnostih tesnejšega povezovanja, sodelovanja in skupnih čezmejnih muzejskih projektov.

Skupina se je po uvodnem sprejemu podala še na ogled muzejskih zbirk in razstav. Posebej so bili navdušeni nad podmornico P-913 Zeta, ki so si jo z zanimanjem ogledali tudi odznotraj, in simulatorjema letenja z letalom MiG-21 oz. Spitfire. Ogled so zaokrožili v depojskem kompleksu treh nacionalnih muzejev – Muzeja novejše zgodovine Slovenije, Tehniškega muzeja Slovenije in Narodnega muzeja Slovenije, kjer so se seznanili tudi z delovanjem depojskega objekta. 

Ravnateljica Mestnega muzeja Zagreb dr. Aleksandra Berberih Slana, ki je pred tem dolga leta vodila  Muzej narodne osvoboditve Maribor in Skupnost muzejev Slovenije, se je ob obisku vodstvu Parka iskreno zahvalila za topel sprejem in konstruktivno izmenjavo izkušenj ter Parku vojaške zgodovine ob tem izrazila vse pohvale za uspešno delo na področju predstavljanja in promocije vojaškozgodovinske ter tehnične dediščine.