V Kinu Pivka projekcija dokumentarnega filma “Ravne. Mali dvorec pomembnih ljudi”

23.september 2022

22. septembra je bil v Krpanovem domu v Pivki predstavljen dokumentarni film “Ravne. Mali dvorec pomembnih ljudi”, ki so ga v produkcijski hiši Kolut pripravili v okviru čezmejnega strateškega projekta Interreg Italia-Slovenija “Merlin CV”. Dvorec Ravne, katerega začetki segajo v 14. stoletje, je z osrednjo stavbo, vrtom, kaščo, hlevom in krajinskim okvirom še vedno eden najbolj avtentičnih spomenikov novoveške plemiške kulture v tem delu Slovenije. Zgodba o dvorcu in posestvu Ravne je pripoved o treh pomembnih plemiških družinah na Kranjskem in treh stavbah, ki so nekoč obvladovale Pivško kotlino in širše; stavbe s svojo mogočnostjo, družine pa s svojim bogastvom, zvezami in političnim vplivom.

V dokumentarcu so predstavljene zgodovina dvorca od Ravenskih, Hohenwartov do Marenzijev, povojna usoda in zamisli občine za njegovo revitalizacijo.

Pod dokumentarec se podpisujeta priznana ustvarjalca scenarist Drago Mislej Mef in režiser Dušan Milavec, v ekipi so sodelovali še direktor fotografije Manuel Tomšič, snemalci Manuel Tomšič, Neja Kalan in Luka Vovk Vižintin, montažerka Tjaša Spetič, vodja produkcije Alenka Furlan Čadež ter izvršni producent Ernest Zakarija. Pri snemanju so sodelovali dr. Dragica Čeč, Znanstveno-raziskovalno središče Koper, dr. Alenka Di Battista, Zavod za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Nova Gorica, dr. Slavko Polak, Notranjski muzej Postojna, Janez Rus, Kobilarna Lipica, mag. Janko Boštjančič, direktor Parka vojaške zgodovine, Robert Smrdelj, župan Občine Pivka, Ana Čič, vodja projekta pri Občini Pivka, Stephanie Wiesbauer-Hohenwart, dedinja Hohenwartov, Igor Gardelin, strokovni sodelavec Občine Pivka, in Drago Kolenc, pisatelj.