V Parku vojaške zgodovine z ZgodoVikendom odprli jesensko sezono   

18.september 2022

V Parku vojaške zgodovine je ta konec tedna kar brbotalo od pestrega muzejskega dogajanja. Ekipa Parka je v sodelovanju s partnerskimi muzeji – Vojaškim muzejem Slovenske vojske, Muzejem novejše zgodovine Slovenije, Tehniškim muzejem Slovenije in Narodnim muzejem Slovenije – namreč pripravila ZgodoVikend, večdnevni muzejski dogodek, namenjen intenzivnemu spoznavanju ter doživljanju zgodovine.  

Kot uvod v ZgodoVikend je bila že v četrtek v Kinu Pivka organizirana projekcija igrano-dokumentarnega filma Pot domov, v katerem je predstavljen portret izjemnega slovenskega košarkarja Jureta Zdovca, ki se je sredi evropskega prvenstva v Rimu leta 1991 ob izbruhu slovenske osamosvojitvene vojne znašel pred življenjsko odločitvijo – ostati del jugoslovanske reprezentance v boju za zlato medaljo ali oditi v boj za domovino. Nekaj kadrov filma, pod katerega se je kot scenarist in režiser podpisal Aleš Žemlja, je bilo posnetih tudi v Parku vojaške zgodovine, v filmu pa nastopa tudi nekaj vozil iz voznega dela zbirke Parka ter tudi nekaj statistov. V petek pa je v muzejskem kompleksu prvič po letu 2019 potekala tradicionalna Vestirnga 2022, v sklopu katere je Uprava za obrambo izvedla seznanitev vojaških obveznikov generacije 2004, ki so se ob tej priložnosti – tako kot generacije nekoč – pripeljali na bogato okrašenih nabornih vozovih.

Kljub dežju in neugodni vremenski napovedi je živahen dopoldanski vrvež že v soboto nakazal na veliko zanimanje za dogajanje v sklopu ZgodoVikenda. Obiskovalci so se lahko tega dne kot del obogatenega programa udeležili različnih vodenih ogledov po zbirkah in razstavah, najmlajšim pa so obisk popestrile raznovrstne otroške delavnice. V okviru spremljevalnega programa je v Vojašnici Stanislava Požarja potekal tudi dan odprtih vrat, kjer so obiskovalci izkusili, kakšna je vožnja s tankom in sploh kakšno je življenje v vojaški suknji.  

Nedeljsko dogajanje je odprl Jesenski pohod po Krožni poti vojaške zgodovine, ki je za razliko od prejšnjega dneva pohodnike od blizu in daleč razvajal z obiljem sončnih žarkov. Posebnost letošnjega pohoda je bilo tematsko predavanje v italijanski podzemni utrdbi na Primožu, štiriurni pohod pa je udeležencem dodatno popestrila animacija ob postankih s pokušnjo domačih dobrot.   

Muzejski utrip so tudi v nedeljo obogatila številna strokovna vodenja po različnih stalnih in občasnih muzejskih razstavah, ki so udeležencem omogočila globlji vpogled v vsebine Parka ter partnerskih muzejev v Depojih državnih muzejev. V sodelovanju z Narodnim muzejem Slovenije in Tehniškim muzejem Slovenije je bil oba dneva organiziran tudi raznolik nabor otroških delavnic ter animacij, ob katerih so najmlajši na poučen in zabaven način spoznavali zgodovino. Dogajanje so popestrile projekcije filmov, mini sejem vojaškozgodovinske literature, predstavitev starodobnih vozil Kluba Balilla iz Divače in predstavitev Slovenske vojske.

Razgibano dogajanje ZgodoVikenda so v nedeljo popoldne sklenile predstavitvene vožnje vozil iz voznega dela zbirke Vojaškega muzeja Slovenske vojske in Parka vojaške zgodovine. Osrednjo točko je predstavljal dinamični prikaz novih pridobitev, ki so v zadnjih letih pomembno obogatile nacionalno vojaškozgodovinsko zakladnico, a zaradi epidemije še niso bile predstavljene širši javnosti. Gre za dva vojaška artilerijska traktorja/vlačilca, in sicer sovjetski ATS-59G ter jugoslovanski GJ-800. Obiskovalcem so bili v okviru ZgodoVikenda tudi prvič predstavljeni trije »novi« topovi iz druge svetovne vojne: nemška štiricevni protiletalski top Flakvierling 38 ter protioklepni top Pak 40 75 mm in pa sovjetska havbica M1938 (M-30) 122 mm.

Organizatorji ZgodoVikenda so bili nad obiskom in sploh odmevnostjo dogodka zelo zadovoljni, zadovoljstvo ter pohvale pa so izrazili tudi obrazi obiskovalcev, še zlasti številnih otrok.