V Parku gostili mednarodno konferenco svetovnega združenja vojaških muzejev ICOMAM

2.oktober 2018

V Parku vojaške zgodovine smo včeraj, 1. oktobra 2018, na obisku gostili vodilne predstavnike vojaških muzejev z vsega sveta, ki so se udeležili mednarodne konference ICOMAM.           

Predstavniki mednarodnega muzejskega združenja muzejev z vojaško in vojaškozgodovinsko tematiko ICOMAM se pod okriljem Mednarodnega muzejskega sveta ICOM srečujejo vsako leto. Letošnjo konferenco na temo Vojna in mir, strah in sreča (ang. War and peace, Fear and Happiness) med 30. septembrom in 3. oktobrom 2018 v Sloveniji gosti mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur v sodelovanju s slovenskimi partnerji: predstavništvom ICOM-a Slovenija, Narodnim muzejem Slovenije, Vojaškim muzejem Slovenske vojske in Parkom vojaške zgodovine.

V Parku vojaške zgodovine kot največji muzejski ustanovi z vojaškozgodovinsko tematiko pri nas je tudi potekalo eno osrednjih srečanj v okviru tokratne tridnevne konference. Dogodka se je udeležilo več kot 70 predstavnikov vojnih in vojaških muzejev ter drugih muzejskih strokovnjakov s tega področja iz več kot 27 držav, ki so imeli priložnost izmenjati svoje izkušnje in poglede v odnosu do muzejske obravnave vojaškozgodovinske tematike.

Udeleženci konference prihajajo iz različnih kulturnih okolij ter z različnimi izkušnjami vojaške zgodovine in same vojne, povsem enotni pa so v spoznanju, kako pomembna sta ohranjanje zgodovinskega spomina in prizadevanje za mir. K temu jih je še posebej nagovorilo pretresljivo opravičilo Adela Al-Faqiha, predstavnika vojaškega muzeja iz Jemna, kjer že več let divja kruta državljanska vojna, ki zaradi zaostrenih razmer ni mogel priti v Slovenijo.

Za Park vojaške zgodovine predstavlja takšno srečanje ne samo veliko čast, ampak tudi priznanje, da se lahko uvršča ob bok pomembnim nacionalnim vojaškim muzejem, ter odpira nove priložnosti za sodelovanje na strokovnem področju ter tudi izmenjavo eksponatov in razstav.