Jesenski dnevi vabijo na sprehod po Krožni poti vojaške zgodovine

5.oktober 2018

Sončni jesenski dnevi so kot naročeni za potepe v naravi, ki pohodnikom v tem obdobju postreže z veličastnimi prizori barvite pokrajine in jih razvaja s paleto raznovrstnih živopisanih odtenkov. Tudi na Pivškem vabijo jeseni ljubitelje narave in aktivnega preživljanja prostega časa v svoj objem zlato-rumeni gozdovi in prostrani travniki. Pohodniki se lahko podajo na potep po številnih sprehajalnih in pohodnih poteh, ki jih lahko odkrivajo sami ali pa se udeležijo katerega izmed vsakoletnih organiziranih pohodov.

Med pohodniki se je kot priljubljena pohodna trasa še posebej uveljavila Krožna pot vojaške zgodovine. Poleg tega pritegne vsako leto več udeležencev tudi že tradicionalni jesenski Pohod po Krožni poti vojaške zgodovine, ki pohodnike popelje skozi osrednje točke bogate vojaškozgodovinske, kulturne in naravne dediščine tega območja.

Jesenski Pohod po Krožni poti vojaške zgodovine bo letos potekal v nedeljo, 14. oktobra 2018, s pričetkom med 9. in 10. uro izpred Parka vojaške zgodovine. Več informacij o pohodu lahko najdete na: https://www.parkvojaskezgodovine.si/dogodki/jesenski-pohod-po-krozni-poti-vojaske-zgodovine-2/.  

Slabih 15 kilometrov dolga Krožna pot vojaške zgodovine pohodnike iz Parka vojaške zgodovine najprej vodi do kaverne iz 1. svetovne vojne na vojaškem poligonu Kota 110, ki je bil nekdaj prizorišče priprav vojaških enot za boj na soškem bojišču. Sledi vzpon do hriba Primož, kjer si lahko pohodniki ogledajo notranjost nekoč mogočne utrdbe Alpskega zidu in se sprehodijo skozi 500 metrov dolg kompleks podzemnih rovov. Naslednjo strateško točko pohoda predstavlja vrh Šilentabra. Ob koncu srednjega veka je tu stal največji utrdbeni sistem na Slovenskem, običajno pa pohodnike na vrhu pozdravi tudi lokalni junak Martin Krpan. Sledi še okrepčilo na turistični kmetiji Andrejevi v Narinu, 4-urni pohod pa udeleženci zaključijo nazaj v Parku vojaške zgodovine, kjer lahko prijeten izlet sklenejo še z ogledom muzejskih zbirk in razstav. 

Zloženka Krožne poti vojaške zgodovine

Vabljeni k udeležbi na letošnjem jesenskem pohodu!