V okviru mednarodne študijske izmenjave v Parku vojaške zgodovine na praksi študent iz Španije

13.julij 2018

Iván Fernández, mladi študent iz Španije, je Slovenijo obiskal v okviru mednarodne študijske izmenjave prek programa Erasmus+. Njegove študijske obveznosti tekom trimesečnega obiska Slovenije so zajemale tudi opravljanje študijske prakse v več različnih podjetjih in institucijah po Sloveniji. Med drugim je nova spoznanja in izkušnje spomladi pridobival tudi v Parku vojaške zgodovine. Svoje vtise je delil z nami v spodnjem intervjuju.

1.            Pozdravljen, Iván, in dobrodošel pri nas v Parku vojaške zgodovine. Za začetek nam na kratko povej kaj o sebi. Kdo je Iván Fernández?

Pozdravljeni. Ime mi je Iván Fernández, star sem 21 let in prihajam iz Španije, iz mesta Alcorcón blizu Madrida. Študiram administrativno upravljanje v Madridu, že od nekdaj pa se zanimam tudi za področje računalništva, zlasti za poklic grafičnega oblikovalca v 3D-sistemih in programerja.

2.            V Slovenijo si prispel v okviru mednarodne študijske izmenjave. Zakaj si si izbral ravno Slovenijo?    

Tako je, v Slovenijo sem prišel z namenom opravljanja študijske prakse kot študent na izmenjavi v sklopu programa Erasmus+. Svoj čas v Sloveniji želim izkoristiti za obisk čim več zanimivosti in znamenitosti in jo raziskati, kolikor bo le mogoče. Za Slovenijo sem se odločil, ker sem izmed vseh držav na voljo o njej najmanj vedel. Želel sem si namreč obiskati državo, ki je še nisem toliko poznal oziroma o kateri nisem dosti vedel, ne pa eno izmed držav, katerih fotografije sem videl že neštetokrat ali o njih poslušal že na televiziji. V Sloveniji bom ostal tri mesece, prišel sem v začetku aprila in bom tu do začetka junija.    

3.            Pred nekaj dnevi si začel z opravljanjem študijske prakse v Parku vojaške zgodovine. Pripravništvo boš v okviru svojih študijskih obveznosti opravljal v več različnih domačih podjetjih in institucijah. Že veš, kje vse boš na praksi? V katerih podjetjih si že bil pred nastopom prakse v Parku vojaške zgodovine? Zakaj si se odločil za pripravništvo v Parku?     

Zaenkrat še ne vem, v katerih podjetjih bom opravljal prakso do konca svojega obiska v Sloveniji, saj se v zvezi s tem šola še usklajuje s podjetji. Pred nastopom prakse v Parku vojaške zgodovine sem opravljal pripravništvo na Šolskem centru Postojna in na eni izmed potovalnih agencij v Postojni. Podobno kot za ostalo se tudi za Park vojaške zgodovine nisem odločil sam, vendar bi se, v kolikor bi lahko sam izbiral, tudi sam odločil za pripravništvo v tovrstnem muzeju, saj si želim izvedeti več o obdobju prve in druge svetovne vojne. 

4.            Kdaj si začel z opravljanjem študijske prakse v Parku vojaške zgodovine? Koliko časa bo trajala tvoja praksa?

S prakso v Parku vojaške zgodovine sem začel v začetku maja, skupno bom tukaj pet dni. Prve dni sem sodeloval pri snemanju promocijskega videa za nov turistični produkt HOP ON Zeleni kras, v katerem kot turistični ponudnik sodeluje tudi Park vojaške zgodovine. Zadnje dni pa zaradi znanja španščine prevajam muzejski promocijski vodnik v španski jezik. V času svoje prakse prisostvujem tudi pri vsakodnevnem delu v muzeju, ogledal sem si vse zbirke in razstave in se seznanil z vojaško zgodovino tega območja. Vsekakor je to zame zelo zanimiva izkušnja.

5.            Kakšni so tvoji vtisi o delu v Parku vojaške zgodovine? Si imel mogoče že od prej kakšne izkušnje z delom v turističnem sektorju oziroma v muzejski dejavnosti?

Zelo mi je všeč. Zanimive so mi tako muzejske razstave kot tudi sam delovni vsakdan, ki je zelo razgiban. Velika zahvala za pozitivne vtise pa gre tudi zaposlenim, ki so me zelo prijazno sprejeli v svoj kolektiv. Praksa v Parku vojaške zgodovine je sicer moj prvi stik z delom v muzeju. 

6.            Meniš, da bi lahko tvoja mednarodna študijska izmenjava in študijska praksa v Parku vojaške zgodovine imeli pozitiven vpliv na tvojo nadaljnjo poklicno pot? Ti je praksa omogočila kakšna nova spoznanja? Kaj te je še posebej presenetilo v Parku vojaške zgodovine? 

Vsekakor, v Španiji vsaka delovna izkušnja šteje. Prepričan sem, da mi bodo tudi nova spoznanja z moje mednarodne študijske izkušnje enkrat v prihodnosti pomagala pri moji poklicni poti. Veliko sem se naučil o zgodovini Slovenije, pa tudi zares zanimive in pomembne stvari o Evropi in njeni zgodovini, o katerih prej nisem nikoli nič slišal. V Parku vojaške zgodovine me je presenetila predvsem zelo obsežna zbirka vozil, zdelo se mi je zanimivo, da so uspeli pridobiti toliko različnih primerkov vojaških vozil. 

7.            Kje si nastanjen med svojim obiskom v Sloveniji? Kakšen vtis si dobil o Sloveniji?

V času svoje prakse sem nastanjen v Postojni. Gre za moje prvo potovanje v tujino, prvič, da sem odpotoval iz Španije. Slovenija mi je zelo všeč, narava je neverjetna, vse je tako zeleno, česa podobnega v Španiji nisem videl.

8.            Kako potekajo tvoji dnevi v Sloveniji? Kaj počneš v prostem času? Katere znamenitosti si obiskal?

Med tednom sem ob dopoldnevih na praksi, proste popoldneve pa s cimrom, ki je prav tako Španec, izkoristiva za obisk različnih krajev in znamenitosti po Sloveniji. Cimer je v Slovenijo pripotoval z avtom, tako da nama prevoz ne povzroča težav. Spoprijateljil pa sem se tudi z nekaj domačini s Postojne. Odkar sem tu, sem obiskal že skoraj vse konce Slovenije.

9.            Te je kaj v zvezi s Slovenijo še posebej presenetilo? Je kaj takšnega, kar ti med tvojim bivanjem tu ni všeč?

Ena izmed stvari, ki so me precej presenetile v Sloveniji, je to, da se bari in trgovine zaprejo zelo zgodaj. V primerjavi s Španijo je velika razlika tudi v tem, kdaj se tu običajno jé kosila in večerje. Dejansko mi je vse v Sloveniji všeč, probleme imam le z jezikom.

10.          Bi Slovenijo še kdaj obiskal?

Da, res bi mi bilo všeč, če bi se lahko enkrat vrnil. 

 

Prevod: Tamara Čepirlo