V Parku vojaške zgodovine na ogled tri nove začasne razstave

13.julij 2018

V Parku vojaške zgodovine smo serijo obstoječih začasnih in gostujočih razstav junija obogatili še s tremi novimi razstavami, ki obiskovalce vsaka zase seznanjajo z zanimivimi izseki iz naše preteklosti. V sklopu programa letošnje Poletne muzejske noči je bila za obiskovalce odprta dopolnjena razstava Kolo, 5200 let, v miniaturah Janka Samse, v okviru katere je razstavljena dragocena zbirka tehnično dovršenih maket vozov in vpreg avtorja Janka Samse. Z junijem smo tako obstoječo zbirko miniatur starejših vozov in vozov v civilni rabi obogatili še s serijo miniatur vpreg in vozov v rabi med I. svetovno vojno. Avtorju je kot vrhunskemu izdelovalcu maket vozov s skrbno študijo načrtov, skic in fotografij uspelo izdelati verne pomanjšave originalnih vozil, ki pričujejo o tehnični kulturi neke dobe pa tudi sto let po koncu vojne o naporih in trpljenju vojakov in ne nazadnje tudi živali.

Obiskovalcem je od junija na ogled tudi nova gostujoča razstava z naslovom Kaj čudežnega je v vojni? Gre za fotografsko razstavo Muzeja novejše zgodovine Slovenije, v kateri je skozi oko fotografskega objektiva predstavljena podoba vojaškega in civilnega življenja v času I. svetovne vojne s posebnim poudarkom na prikazu fotokronike XII. soške bitke, ki je pozneje postala znana kot »čudež pri Kobaridu«.  

Vojne tematike se dotakne tudi razstava Grafiti na Slovenskem med II. svetovno vojno avtorice Helene Konda, podiplomske študentke etnologije in kulturne antropologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Razstava prikazuje redke fotografije odporniških grafitov, s katerimi so različni družbeni akterji med II. svetovno vojno na slovenskem ozemlju izražali svoje nezadovoljstvo nad takratnimi razmerami in tako vzpostavili temelje za razvoj sodobne kulture uličnih grafitov. Razstavo je pripravila Layerjeva hiša v sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine Slovenije.