Podjetje Armas d.o.o. Parku ob obisku podarilo dragoceno donacijo     

14.november 2023

V soboto, 11. novembra, je Park vojaške zgodovine obiskal kolektiv zaposlenih podjetja Armas d.o.o. iz Raven na Koroškem pod vodstvom direktorja Mateja Miklavčiča.

Ob tej priložnosti je podjetje Armas muzeju predalo dragoceno donacijo, in sicer maketi dveh prototipov vozil, ki so jih izdelovali v podjetju Sistemska tehnika kot predhodniku podjetja Armas. Gre za maketi vozil Valuk 6 × 6 in Krpan 8 × 8 v merilu 1 : 6.

Direktor Armasa g. Miklavčič je ob predaji maket direktorju Parka mag. Boštjančiču poudaril, da gre za del dediščine nekdanjega podjetja Sistemske tehnike, ki je imelo bogato tradicijo namenske vojaške industrije, tudi v samostojni Sloveniji. Prav vozilo Valuk 6 × 6 velja za eno najbolj prepoznavnih in uspešnih sredstev Slovenske vojske, ki svojo naloge v vojski opravlja že skoraj 25 let. Poleg vojaških zadolžitev se je vozilo odlično obneslo v primeru naravnih nesreč, tudi letošnjih poplav, ko je bil prav Valuk v sanitetni izvedenki eno prvih vozil, ki so se prebila do Raven na Koroškem, kjer so jih včasih proizvajali.   

Podjetje Sistemska tehnika je na razpisu Ministrstva za obrambo leta 2006 za novo oklepno vozilo 8 × 8 sodelovalo z vozilom Krpan 8 × 8, ki je bilo licenčna različica osemkolesnega večnamenskega pehotnega bojnega vozila SSF Pandur II 8 × 8. Vozilo na razpisu ni bilo izbrano, prototip pa ni ohranjen. V luči tega je maketa toliko pomembnejša, simbolično pa je tudi dejstvo, da bo sicer pomanjšani Krpan 8 × 8 razstavljen v občini Pivka, ki v grbu nosi prav Martina Krpana. 

Podjetju Armas, ki uspešno nadaljuje tradicijo svojih predhodnikov, se iskreno zahvaljujemo tako za donacijo kot tudi visoko stopnjo čuta za ohranjanje nacionalne vojaškotehnične dediščine.