Park obiskala ameriška veleposlanica   

14.november 2023

Park vojaške zgodovine je včeraj, 13. novembra, obiskala veleposlanica Združenih držav Amerike v Sloveniji Njena Ekscelenca Jamie Lindler Harpootlian v spremstvu ameriškega vojaškega atašeja podpolkovnika Daniela Mayede in namestnika predstavnika veleposlaništva za odnose z javnostmi  Jeremyja Jewetta (ang. Deputy Public Affairs Officer).   

Delegacijo je sprejel direktor Parka mag. Janko Boštjančič in visokim gostom ob kratki predstavitvi orisal proces vzpostavljanja Parka vojaške zgodovine v sodobno muzejsko središče ter načrte in vizijo za nadaljnji razvoj. Pri tem je bil poseben poudarek dan prav predstavitvi dolgoletnih bogatih stikov med ameriškim veleposlaništvom in Parkom vojaške zgodovine.

Visoki gostje so si v nadaljevanju v spremstvu direktorja ogledali zbirke in razstave Parka, kjer so se ob strokovnem vodstvu seznanili s celovito muzejsko ponudbo. Ameriško veleposlanico sta poleg najnovejših razstav posebej pritegnili razstavi, ki sta nastali ob podpori veleposlaništva, in sicer »Oklep svobode – ameriška vojaška pomoč Jugoslaviji v 50. letih prejšnjega stoletja« in »Do pekla in nazaj – zgodba padlih ameriških letal med drugo svetovno vojno na območju Slovenije«.

Veleposlanica je svoje vtise ob obisku strnila v Knjigo vtisov častnih gostov, kjer je Parku vojaške zgodovine izrazila vse pohvale za uspešno predstavljanje pomembnih poglavij iz naše skupne zgodovine in za plemenito poslanstvo opominjanja na zasluge vseh, ki so pogumno služili med vojno.

Po vrnitvi domov je Njena Ekscelenca Jamie Lindler Harpootlian direktorju Parka mag. Boštjančiču poslala tudi zahvalno pismo, v katerem se je v imenu celotne delegacije iskreno zahvalila za topel sprejem. Kot je zapisala, je Parku uspelo izjemno kompleksne vojaškozgodovinske teme prikazati na dinamičen in privlačen način, dragoceni eksponati pa po njenih besedah pomembno doprinesejo k skrbi, da se zgodovina ne pozabi.