Park sodeloval na Kulturnem bazarju v regiji 2023 

18.oktober 2023

V četrtek, 12. oktobra, je v Kopru potekal Kulturni bazar v regiji 2023, regijsko bienalno strokovno usposabljanje, ki ga je tokrat prvič gostila primorska regija za obalno-kraško in primorsko-notranjsko območje. Osrednji namen dogodka je bil pedagoškim delavcem in drugim zaposlenim na področju vzgoje ter izobraževanja približati pestro kulturno-umetnostno ponudbo širše primorske regije s poudarkom na raznolikih izobraževalnih programih. Na celodnevnem strokovnem usposabljanju v organizaciji Ministrstva za kulturo, Ministrstva za vzgojo in izobraževanje, Zavoda Republike Slovenije za šolstvo ter Mestne občine Koper so v okviru več kot 30 dogodkov z različnih področij kulturno-umetnostne vzgoje svojo ponudbo predstavile kulturne ustanove iz regije kot tudi iz vse Slovenije. 

Na dogodku je kot del regijske muzejske mreže sodeloval tudi Park vojaške zgodovine in skupaj z ostalimi muzeji iz regije – Pokrajinskim muzejem Koper, Pomorskim muzejem »Sergej Mašera« Piran ter Notranjskim muzejem Postojna – pripravil celosten prikaz muzejske ponudbe tega območja.

Udeleženci dogodka so se z raznolikim naborom izobraževalnih muzejskih vsebin seznanili v okviru degustacij muzejskih delavnic, kjer smo predstavniki vseh štirih muzejev iz regije sodelujočim z neposredno izkušnjo dejavne udeležbe omogočili spoznavanje muzejskih delavnic in pedagoških programov za vrtce ter šole. Sodelujoči muzeji iz regije smo v okviru dogodka organizirali tudi okroglo mizo z naslovom »Kako približati muzej srednjim šolam?«, na kateri smo predstavniki muzejev in povabljeni predstavniki srednjih šol odprli dialog na temo, kako lahko muzeji doprinesejo k lažjemu doseganju učnih ciljev v srednjih šolah ter na kakšen način motivirati dijake k obisku muzejev. V okviru dogodka je bila lepo obiskana tudi muzejska stojnica s promocijskim materialom vseh štirih sodelujočih muzejev, ob kateri so se poleg strokovnih pedagoških delavcev z zanimanjem zaustavili tudi naključni mimoidoči in se seznanili z regijsko muzejsko ponudbo. 

Kulturni bazar v regiji je poleg možnosti predstavljanja muzejske ponudbe Parka vojaške zgodovine pedagoškim krogom ponudil tudi lepo priložnost za medmuzejsko povezovanje.