Park obiskal kolektiv sodelavcev Narodnega muzeja Slovenije  

20.oktober 2023

Park vojaške zgodovine je včeraj, 18. oktobra, obiskal kolektiv sodelavcev Narodnega muzeja Slovenije na čelu z direktorico doc. ddr. Matejo Kos Zabel. Skupina si je v sklopu strokovne ekskurzije v muzejskem kompleksu uvodoma ogledala Depoje državnih muzejev, nato pa se seznanila še z muzejsko ponudbo Parka vojaške zgodovine.

Kolege muzealce je v Parku sprejel direktor mag. Janko Boštjančič in jim v kratki predstavitvi najprej orisal razvojno pot samega projekta v njegov današnji obseg, muzejsko ponudbo ter vizijo za nadaljnji razvoj Parka kot pooblaščenega muzeja za opravljanje državne muzejske javne službe. Muzealci so v pogovoru z vodstvom Parka izmenjali strokovne izkušnje na področju upravljanja muzejskih zbirk in promocije kulturnozgodovinske dediščine, beseda pa je tekla tudi o možnostih tesnejšega sodelovanja.

Skupina se je po uvodnem sprejemu podala še na ogled muzejskih zbirk in razstav. Direktor Parka jim je kot soavtor razstave »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne« predstavil zgodbo muzejskega primerka te skrivnostne šifrirne naprave iz druge svetovne vojne, pritegnila pa jih je tudi nosilna razstava »Pot v samostojnost«, posvečena obdobju slovenskega osamosvajanja. Seznanili so se tudi z muzejsko doživljajsko ponudbo, ki jo predstavljata obisk notranjosti podmornice in preizkus na simulatorju letenja z letalom MiG-21.