Park gostil udeležence mednarodne konference »Zlomljeno krilo«

11.september 2020

Park vojaške zgodovine je v sredo, 9. septembra, gostil ugledno mednarodno konferenco »Zlomljeno krilo/Broken Wing 2020«, ki so se je udeležili domači in zaradi koronakrize zgolj nekaj tujih strokovnjakov s področja obravnave in preiskovanja letalskih nesreč. Zbrane na uvodnem dogodku tradicionalnega tridnevnega srečanja sta ob pričetku nagovorila vodja Službe za preiskave letalskih nesreč in incidentov vojaških zrakoplovov RS polkovnik Mihael Klavžar kot glavni organizator konference in direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič.

Glavni poudarek na dopoldanskem delu konference je bil dan predstavitvi izsledkov arheološke raziskave ostankov letala Spitfire F.IX MJ116, ki so bili v letu 2019, ob 75-letnici padca letala na Ljubljansko barje, izkopani in razstavljeni v Parku vojaške zgodovine. Arheološko raziskavo in njene izsledke je predstavil njen vodja dr. Andrej Gaspari, predstojnik Oddelka za arheologijo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Poglobljenemu predavanju je sledil voden ogled razbitin letala v paviljonu B Parka vojaške zgodovine, pri čemer je seveda največ zanimanja vzbudil motor letala Spitfire, legendarni Rolls-Royceov Merlin 63.

Dopoldanski sklop konference so udeleženci po kosilu nadaljevali z ogledom razstav in zbirk Parka, ob katerem so se podrobneje seznanili še s preostalimi muzejskimi vsebinami s področja letalstva. Pri tem jih je poleg letalske zbirke Parka še zlasti pritegnila razstava »Do pekla in nazaj«, ki zajema celovit prikaz zgodbe padlih ameriških letal na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno.