Park gostil 14. mednarodno konferenco uporabnikov simulacije JCATS

18.julij 2023

Park vojaške zgodovine je v začetku julija gostil 14. mednarodno konferenco uporabnikov konstruktivne simulacije JCATS, ki jo je organizirala Slovenska vojska v sodelovanju z Nacionalnim laboratorijem Lawrence Livermore iz Kalifornije (Lawrence Livermore National Laboratory).

Simulacija JCATS (Joint Conflict and Tactical Simulation) predstavlja dovršeno programsko opremo za virtualno vojaško usposabljanje, ki jo uporabljajo oborožene sile po celem svetu. S prepričljivo simulacijo realističnih bojnih scenarijev in zagotavljanjem virtualnega okolja za skupne vojaške vaje omogoča različnim vojaškim enotam medsebojno usklajevanje ter vadbo taktik in komunikacijskih veščin v nadzorovanem okolju. JCATS pri tem ponuja širok nabor prilagodljivih scenarijev, od spopadov majhnih enot do vojaških operacij velikega obsega, in usposabljanje v različnih vrstah misij, s čimer lahko vojaške organizacije na varen način izboljšajo svojo pripravljenost ter ovrednotijo učinkovitost zastavljenih strategij.

Udeleženci 14. mednarodne konference uporabnikov konstruktivne simulacije JCATS. Foto: Rok Pirjevec

Udeleženci 14. mednarodne konference uporabnikov konstruktivne simulacije JCATS. Foto: Rok Pirjevec

Predstavniki proizvajalcev simulacije JCATS in predstavniki vojaških organizacij iz različnih držav, ki pri svojem delu uporabljajo to programsko opremo, že vrsto let organizirajo mednarodna srečanja z namenom predstavitve novosti uporabnikom kot tudi seznanitve s primeri dobre prakse ter trendi nadaljnjega razvoja simulacije. Tokratno srečanje, prvo po večletnem premoru zaradi pandemije covida-19, je po več letih ponovno gostila Slovenija, pri čemer je dogodek prvič potekal v Parku vojaške zgodovine.  

Dogodek je prvič potekal v Parku vojaške zgodovine. Foto: Rok Pirjevec

Dogodek je prvič potekal v Parku vojaške zgodovine. Foto: Rok Pirjevec

Udeleženci so si v sklopu tridnevne mednarodne konference kot del strokovnega programa ogledali tudi muzejske zbirke in razstave Parka vojaške zgodovine. Tuje goste, ki so bili v muzeju prvič, je pri tem posebej pritegnila razstava »Pot v samostojnost«, ki sistematično in na pregleden način oriše proces slovenskega osamosvajanja. Pohvalili so tudi najnovejšo razstavo »Enigma – skrivnostno zakulisje vojne«, kjer je predstavljen zgodovinski kontekst muzejskega primerka nemške šifrirne naprave Enigma M4 iz druge svetovne vojne, ogled pa so sklenili še z obiskom notranjosti podmornice P-913 Zeta kot osrednjega dela muzejske doživljajske ponudbe. Parku vojaške zgodovine so ob zaključku izrazili vse pohvale za uspešno delo na področju ohranjanja in predstavljanja bogate zbirke vojaške tehnične dediščine.