Nov podcast Atmosfercev v Parku vojaške zgodovine    

20.julij 2023

Pred dnevi je v sodelovanju s Parkom vojaške zgodovine izšla nova epizoda priljubljenega podcasta Atmosfercev, v kateri so izkušeni ustvarjalci spletnih vsebin Ciril Komotar, Jure Gregorčič in Saša Kapetanovič po odmevnem intervjuju z upokojenim vojaškim pilotom Vojkom Gantarjem pred pozabo ohranili še eno zanimivo pričevanje. Trojica avtomobilskih novinarjev, ki se je poleg prispevkov iz sveta avtomobilizma uveljavila tudi z enim najbolj odmevnih podcastov pri nas, je pred svojim mikrofonom tokrat gostila Franca Primožiča, nekdanjega tankista med drugo svetovno vojno, sicer pa kljub častitljivi starosti še vedno vitalnega športnika. 

Danes 99-letni Kamničan je v tokratnem prispevku, posnetim v Parku vojaške zgodovine pri muzejskem primerku legendarnega sovjetskega tanka T-34-85, predstavil svojo življenjsko zgodbo, vse od otroških dni, ko se je kot predvojni primorski begunec preselil iz Gorice v Kamnik, do mobilizacije v nemško vojsko ob pričetku druge svetovne vojne, dezertiranja k sovjetskim partizanom na vzhodni fronti in priključitvi jugoslovanski vojski, kjer je služil kot tankist. V pretresljivem pričevanju se je dotaknil tudi težkega povojnega obdobja, ki ga je na lastni koži doživel kot nekdanji pripadnik Hitlerjeve mladine in nekdanji sovjetski vojak. Kljub nasilni izkušnji fašizma, nacizma in tudi povojnega režima ter številnim preizkušnjam, ki jih je kot živa priča zgodovine prestal v svojem življenju, ni Franc Primožič nikoli izgubil ne optimizma ne življenjskega elana.  

Foto: osebni arhiv Franc Primožič

Foto: osebni arhiv Franc Primožič

Tega mu ne manjka niti še danes, saj se je pri svojih skoraj 100 letih po več kot sedmih desetletjih brez vsakršne težave ponovno usedel v notranjost tanka T-34-85 in sledilcem predstavil, kako je zgledalo življenje tankista v jeklenem oklepu med drugo svetovno vojno.

Foto: osebni arhiv Franc Primožič

Foto: osebni arhiv Franc Primožič

Najnovejši podcast, ki si ga je v slabem dnevu ogledalo že blizu 10.000 sledilcev, nadaljuje serijo skupnih projektov Parka vojaške zgodovine in Atmosfercev, v pripravi pa so tudi že nove skupne vsebine.

Foto: osebni arhiv Franc Primožič

Foto: osebni arhiv Franc Primožič