Okrogla miza o požaru na Krasu in odprtje fotografske razstava    

17.januar 2023

V Parku vojaške zgodovine je bila včeraj, 16. januarja, odprta nova fotografska razstava »Požar na Krasu 2022«. Ob tej priložnosti je v Pivki potekala tudi okrogla miza, ki jo je Park vojaške zgodovine organiziral skupaj z Gasilsko zvezo Slovenije in Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje. Kot sodelujoči pri okrogli mizi so bili povabljeni: vodja intervencije Simon Vendramin, poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije Srečko Šestan, poveljnik Gasilske zveze Slovenije Franci Petek, vodja sežanske izpostave Zavoda za gozdove Slovenije Boštjan Košiček, poveljnik letalske enote Policije Dejan Kink, predstavnika Slovenske vojske podpolkovnik Matjaž Bončina in major Primož Pintar ter direktorica zavoda Miren Kras Ariana B. Suhadolnik.

Kot slavnostni govornik je zbrane nagovoril minister za obrambo Marjan Šarec in organizatorjem uvodoma izrazil pohvalo, saj dogodek daje možnost za analizo dogajanja ob požaru na Krasu. Vsem sodelujočim pri gašenju požara se je ob tej priložnosti iskreno zahvalil za njihove napore in izkazano požrtvovalnost. Po ministrovih besedah gre ravno zglednemu sodelovanju vseh vpletenih zasluga za uspešno intervencijo, v kateri so bila zaščitena življenja in imetje. Nepričakovana moč požara nas je, je še izpostavil minister, kot skupnost opomnila, da lahko le s solidarnostjo in skrbjo za sočloveka kljubujemo vse večjim izzivom, ki smo jim vse pogosteje priča.

Požar na Krasu, ki je izbruhnil 15. julija in v 17 dneh zajel kar 3.705 ha površin, je močno zaznamoval preteklo leto. Z največjim požarom v zgodovini Slovenije sta se poleg več kot 15.000 gasilcev spopadali tudi Slovenska vojska in Policija, z različnimi aktivnostmi pa so se v gašenje požara ter reševanje življenj in premoženja vključile tudi razne druge službe – Civilna zaščita, Zavod za gozdove Slovenije, zdravstvena služba …

Navdihujoča je bila velika množica prostovoljcev, ki so bodisi skrbeli za hrano in pijačo, zbirali prispevke za gasilce ali pomagali pri izsekovanju protipožarnih presek. Slovenija se je zopet izkazala – vsa država je kot ena velika družina celo drugo polovico julija 2022 trepetala za Kras in vsak je bil pripravljen narediti vse, kar je bilo v njegovih močeh, da bi bil požar čim prej pogašen.

Glede na to, da je bilo zaradi izjemne suše in velike vročine požar zelo težko obvladovati, so na pomoč Republiki Sloveniji priskočile tudi sosednje ter prijateljske države: Hrvaška, Italija, Avstrija, Madžarska, Srbija, Slovaška in Romunija.

Nova razstava, ki jo je Park vojaške zgodovine pripravil v sodelovanju z Uradom Vlade Republike Slovenije za komuniciranje, vključuje fotografije izbranih slovenskih fotografov in novinarjev. Ti so v svoje objektive zajeli apokaliptično dogajanje tistih dni, pa tudi napore vseh, ki so se borili z ognjeno stihijo. Čeprav je bil požar nekaj, kar bi si morda želeli čim prej pozabiti, pa ne gre pozabiti tistih, ki so z velikimi napori in tudi odlično organizacijo uspeli požar ukrotiti ter ga tudi pogasiti. Kot izjemen uspeh velja namreč izpostaviti dejstvo, da kljub tako obsežni katastrofi ni bilo človeških žrtev niti resnejših poškodb, prav tako ni pogorel noben stanovanjski objekt.  

Novo razstavo je po koncu okrogle mize v Parku vojaške zgodovine odprl minister za obrambo Marjan Šarec in bo tako na zunanjih kubusih pred vhodom v Park vojaške zgodovine vse do septembra obiskovalcem pričevala v spomin ter opomin, pa tudi v zahvalo vsem sodelujočim pri gašenju požara, ki je zaznamoval leto 2022.