Spletno predavanje študentom Mednarodne poslovne šole Univerze v Lincolnu

14.januar 2023

V torek, 10. januarja, sta predstavnika Parka vojaške zgodovine Pivka direktor mag. Janko Boštjančič in strokovni vodja Boštjan Kurent izvedla spletno predavanje za študente drugega letnika Mednarodne poslovne šole Univerze v Lincolnu, ki obiskujejo modul Upravljanje kulturnih in dediščinskih znamenitosti. Modul vodi profesor Alessandro Pesaro, ki je bil tudi gonilna sila pri vzpostavljanju sodelovanja med Parkom vojaške zgodovine in Univerzo v Lincolnu.

Foto: Rok Pirjevec, PVZ

Foto: Rok Pirjevec, PVZ

Prvi korak k medsebojnemu povezovanju je predstavljal podpis Memoranduma o sodelovanju med Parkom vojaške zgodovine in Univerzo v Lincolnu v Veliki Britaniji na področju raziskovanja, muzejske obdelave ter predstavljanja zgodovinskega spomina na bombardiranja v Evropi, ki sta ga obe organizaciji podpisali jeseni 2021. Univerza intenzivno sodeluje z ustanovo International Bomber Command Centre (IBCC) in je v Parku prepoznala partnerja, ki bi pomembno doprinesel k obravnavi bombardiranj na območju Slovenije in tudi sosednjih držav.

Foto: Ana Čič, PVZ

Foto: Ana Čič, PVZ

V okviru vzpostavljenega sodelovanja je Univerza za namene projekcije na razstavi »DO PEKLA IN NAZAJ – zgodba padlih ameriških letal med drugo svetovno vojno na območju Slovenije« Parku odstopila animacijo, ki na digitalnem zemljevidu Evrope prikazuje bombardiranja tako sil osi kot zavezniških sil v času druge svetovne vojne. Animacija je bila javnosti predstavljena oktobra 2021 ob obisku takratnega namestnika vrhovnega poveljnika zavezniških sil v Evropi generala Sir Tima Radforda in veleposlanice Združenega kraljestva v Sloveniji Nj. Eksc. Tiffany Sadler.

Foto: University of Lincoln

Foto: University of Lincoln

Foto: University of Lincoln

Foto: University of Lincoln

Izvedeno spletno predavanje tako predstavlja nadgradnjo uspešnega sodelovanja med Parkom in Univerzo v Lincolnu, ki ga je profesor Pesaro komentiral z besedami:

“Leta 2021, ob mojem obisku Parka vojaške zgodovine, sem z velikim veseljem spoznal moderno, dinamično organizacijo s pogumno vizijo in impresivnim naborom eksponatov. Sporazum o mednarodnem sodelovanju je sledil kmalu zatem. Sedaj me posebno veseli napovedati direktorja mag. Boštjančiča kot gostujočega predavatelja – dodiplomskim študentom bodo zagotovo prišle prav njegove izkušnje in znanje. Iskreno upam, da bo to vodilo v še več priložnosti za sodelovanje med obema organizacijama.”