Odprta nova fotografska razstava »TU SE JE BOJEVALO 1914-1918!«

12.julij 2017

Fotografska razstava “TU SE JE BOJEVALO 1914-1918!” se pridružuje nizu razstav s katerimi Park vojaške zgodovine obeležuje stoletnico I. svetovne vojne – vojne, ki je pustila za sabo nepregledne množice mrtvih, ranjenih in pohabljenih ter trajno spremenila podobo celih pokrajin kot tudi politično podobo pomembnega dela sveta. Z vstopom Italije v vojno je vojna vihra zajela tudi visokogorje – kraji miru, tihote, gorske idile so postali prizorišče enega najbolj grozovitih spopadov. Tihota prizorišč nekdanjih bitk, lokacij vojaških taborov, zapuščenih grobov in velikih vojaških pokopališč je pritegnila tudi avtorja nove razstave.

Fotograf Alessio Franconi prihaja iz Milana, kjer je že v otroštvu obiskoval tečaje mladinskega alpinističnega odseka. Strast do gora ga je kasneje vodila v plezanje na najvišje vrhove Alp. Zaključil je študij fotografije in ljubezen do fotografiranja povezal z gorništvom. Usmeril se je v popotniško, krajinsko in umetniško fotografijo. V fotografski razstavi “Tu se je bojevalo 1914-1918!” je v svoj objektiv ujel nekaj ikoničnih lokacij nekdanje frontne linije v prvi svetovni vojni med Jadranskim morjem in Dolomiti. Kot je ob odprtju razstave sam poudaril je razstavo pripravil v opomin nam vsem ter spomin na njegove sorodnike in vse padle v I. svetovni vojni. Razstava se tako začne s fotografijo zgubanih rok njegove stare mame, ki v rokah drži srebrno medaljo za hrabrost. Posthumno jo je prejel njen oče, ki je leta 1916 padel na Debeli Griži.

Razstavo je odprla podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100 letnic prve svetovne vojne dr. Petra Svoljšak, predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa, ki je v svojem nagovoru poudarila: “Prva svetovna vojna je v duši in telesu bojujočih zapustila trajne vtise, globoke odtise, žalostno spominsko sled, ki jo je potrebno spoznati, poznati, pogledati in znati pogledati, da bi razumeli njih bolečino, njih sporočilo, njih brezčasnost. Da bomo nekoč vendarle dojeli, da vojna pušča rane, vedno odprte, tudi po stotih letih, ker jih čas, tudi po stotih letih, ne izbriše, dež jih ne spere in rastje ne zaraste. Podobe med danes in včeraj, so podobe za jutri, so za spomin in opomin, so most med pomnenjem in pozabo, živijo, opozarjajo, ne minejo, ker so podobe človeškega trpljenja, tudi te, ki jih je na fotografskih brezpotjih po Sloveniji, Madžarski, Slovaški, Češki, Avstriji, Poljski in Ukrajini v objektiv in za večnosti ujel Alessio Franconi.”

Razstava bo v Parku vojaške zgodovine na ogled do 30. septembra 2017.