Prihod novih eksponatov v Park vojaške zgodovine

7.julij 2017

Vojaškemu muzeju Slovenske vojske je preko sistema menjav uspelo pridobiti tri izjemne eksponate, ki bodo dopolnili zbirke Parka vojaške zgodovine.

Zagotovo najbolj prepoznaven eksponat je motocikel Harley-Davidson WLA, ki so ga izdelovali za potrebe ameriške vojske med in neposredno po II. svetovni vojni. Jugoslovanski partizani so 20 teh legendarnih motociklov prejeli 19. aprila 1945, tik pred koncem II. svetovne vojne, ko so v šibeniško pristanišče s strani zahodnih zaveznikov prišle velike količine različne vojaške tehnike.

Drugo vozilo je znameniti ameriški  tovornjak GMC CCKW, ki so jih med letoma 1941 in 1945 izdelali neverjetnih 640.000. Omenjeni tovornjak so igrali vitalno vlogo pri oskrbovanju zavezniške vojske med osvobajanjem Evrope. V Jugoslavijo so znameniti »džejmsi« prišli v okviru ameriške vojaške pomoči med letoma 1953 in 1957. Skupaj je prišlo skorajda 10.000 ameriških tovornjakov, med katerimi je bilo kar 8.260 CCKW-jev.

Zadnje izmed pridobljenih vozil je Dodge WC 52, ki je služilo za številne namene od prevoza vojakov do transporta opreme in streliva. JLA jih je tako kot CCKW-je pridobila v sklopu ameriške vojaške pomoči.

Vsa tri vozila so popolnoma delujoča. Harley-Davidson WLA bo obiskovalcem na ogled že ta konec tedna v sklopu zbirk, posvečenih obdobju II. svetovne vojne. Preostali dve vozili pa bosta javnosti prvič predstavljeni na septembrskem XI. Festivalu vojaške zgodovine.