Ob 90-letnici kitajske armade odprta priložnostna razstava Veleposlaništva Ljudske republike Kitajske

28.julij 2017

V Parku vojaške zgodovine je bila danes odprta priložnostna razstava, ki jo je ob 90-letnici Kitajske ljudske armade pripravilo kitajsko veleposlaništvo. Park vojaške zgodovine je ob tej priložnosti obiskala visoka kitajska delegacija na čelu z veleposlanikom g. Ye Haom in vojaškim atašejem višjim polkovnikom Yang Guangom.

Velika država Kitajska na drugem koncu sveta je v marsičem pravo nasprotje naše majhne domovine, pa vendar odnose med Slovenijo in Kitajsko zaznamujejo pristni meddržavni stiki in vse bolj bogato gospodarsko sodelovanje. Tudi sodelovanje med vojskama obeh držav je vse bolj intenzivno, pri čemer velja izpostaviti sodelovanje v mirovnih operacijah pod pokroviteljstvom Združenih narodov.

Župan Občine Pivka g. Robert Smrdelj je izrazil zadovoljstvo, da lahko kot lokalna skupnost po svojih skromnih močeh prek Parka vojaške zgodovine pripomorejo k še boljšemu sodelovanju med državama. V neformalnih pogovorih po odprtju se je z veleposlanikom in člani kitajske delegacije odprla živahna debata o možnostih bodočega gospodarskega sodelovanja.