Odkritje spominske plošče v Parku vojaške zgodovine

21.april 2021

V Parku vojaške zgodovine sta ob deseti obletnici prihoda podmornice P-913 Zeta, ministrica za obrambo Črne gore dr. Olivera Injac in minister za obrambo Republike Slovenije mag. Matej Tonin odkrila spominsko ploščo.

Podmornica je v Pivko namreč prišla kot donacija Črne gore, ki je Sloveniji podarila eno od podmornic nekdanje flote Jugoslovanske vojne mornarice, v spomin na desetletja skupne zgodovine ter v znak dobrega sodelovanja med državama. Z odkritjem spominske plošče je podmornica tudi formalno postala to, kar je vsa ta leta dejansko že bila – spomenik in zaveza dobrega sodelovanja med Črno goro in Republiko Slovenijo.

Za Park vojaške zgodovine predstavlja pridobitev podmornice eno največjih prelomnic v njegovem razvoju. Obisk Parka se je tako že v tistem letu podvojil in tudi v naslednjih letih se je zanimanje za ogled podmornice samo še stopnjevalo. V desetih letih si je tako podmornico ogledalo že 430.000 obiskovalcev in skoraj 90.000 se jih je tudi spustilo v njeno notranjost. Park vojaške zgodovine je s podmornico pridobil tudi pomembno vsebinsko nadgradnjo, saj je iz okvirov omejene tankovsko – artilerijske zbirke nastala zasnova nacionalne vojaško – zgodovinske zbirke.

Ministrica dr. Olivera Injac si je ob tej priliki ogledala tudi Park vojaške zgodovine in izrazila svoje navdušenje nad njegovim hitrim razvojem ter bogato ponudbo. Izpostavila je velik interes za nadaljnje sodelovanje in tudi za prenos dobrih praks pri snovanju potencialnega vojaškega muzeja v Črni gori.

V okviru ogleda muzeja je bila za delegacijo črnogorske vojske in ministrstva za obrambo organizirana tudi predstavitev ponudbe slovenskih podjetji združenih v Grozd obrambne industrije Slovenije