Snemanje v Parku vojaške zgodovine

19.april 2021

V Parku vojaške zgodovine je minuli vikend potekalo snemanje dveh izobraževalnih filmov, ki predstavljata del aktivnosti projekta Zbrali smo pogum. S tem se tri partnerske institucije – Arhiv Republike Slovenije, Zavod Republike Slovenije za šolstvo in Park vojaške zgodovine, pridružujemo letošnjemu praznovanju 30. obletnice samostojne Slovenije, hkrati pa pripravljamo trajno gradivo, ki bo na spletu dostopno tudi v prihodnje. 

Omenjena filma tematsko sledita prvemu, ki je bil javnosti predstavljen 23. decembra lansko leto in govori o plebiscitu za samostojno in suvereno Republiko Slovenijo. Filma, ki sta bila posneta v Parku predvsem na osrednji razstavi Pot v samostojnost, pa se vsebinsko vežeta na proces osamosvajanja Slovenije in čas vojne, ki je sledila.

Tako kot ostale aktivnosti na projektu (spletna razstava in e-učna gradiva), so tudi vsi trije filmi namenjeni predvsem šolarjem in dijakom, ki jih želimo na ta način seznaniti z najpomembnejšim obdobjem naše države. Vse tri je posnelo družinsko podjetje za filmsko, TV in video produkcijo Studio Virc, v koprodukciji z RTV Slovenija. Pri pripravi filmov pa sodeluje tudi Urad predsednika Republike Slovenije in predsednik Borut Pahor, kar jim daje še posebno težo. 

Rdečo nit v filmih povezujeta dva, slovenskemu občinstvu dobro znana igralca, Barbara Cerar in Nik Škrlec. Oba sta se v pripovedovanje te, za našo državo tako pomembne zgodbe hitro vživela ter jo predstavila na izjemno tenkočuten in razumljiv način. Sodeč po prvem filmu o plebiscitu, ki je dostopen na spletni strani projekta www.zbralismopogum.si, z veseljem pričakujemo tudi oba druga, ki bosta javnosti predstavljena predvidoma konec aprila.